Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Sval syrah

Domaine Cuilleron ble etablert i 1920 men det er barnebarnet Yves Cuilleron som siden overtakelsen av tre og en halv hektar vinmark fra sin onkel i 1987 som har bygget opp det nå 75 hektar store domainet både i omfang og anseelse. Vineriet ligger i Chavanay, like ved Condrieu, appellasjonen som frembringer en av Rhône-dalens fremste hvitviner, og som Cuilleron er særlig kjent for. Ukens vin er hans rimelige og gode Les Vignes d'à Côté, som er en ren syrah fra vinmarker i Chavanay.

Cuilleron eier vinmarker i store deler av nordlige Rhône, og navnet Les Vignes d'à Côté betyr vinmarkene ved siden av; nemlig like syd for Condrieu, hvor Cuilleron besitter 12 av totalt 100 hektar, og også for Côte-Rôtie hvor de dyrker 8 hektar med vinmark. Videre nedstrøms langs Rhône-elven har familien vinstokker blant annet i Saint-Joseph, Cornas og Crozes-Hermitage. I alt lages det rundt 40 viner og rundt 430 000 flasker årlig. I vinmarkene jobber Cuilleron uten insektsmidler, kun litt naturgjødsel, med naturlige dekkvekster mellom radene, håndplukking og i det hele tatt økologiske metoder, som er underveis til å få offisiell sertifisering. I kjelleren benyttes villgjær, delvis avstilking og forsiktig eikebruk. Ukens vin byr på ekstremt mye fin syrahkarakter for pengene, og er en saftig og drikkevennlig, men også matvennlig vin til lettere kjøttretter, lam, gode pølser og svin.

Les Vignes d'à Côte Syrah 2021
Yves Cuilleron, Rhône
#1880801, kr. 189,90
(Heritage Wines)

Spontanfermentert med delvis hele klaser, med et kort opphold i ståltanker og brukte fat. Saftig og druetypisk nord-rhône med åpen og kjølig duft av skogsbær, blomster, pepper, einebær og et hint av animalske toner. Frisk og flott frukt i munnen, med moderate 12 % alkohol. Lett fylde, god syrlighet og lengde og en fin fasthet i utgangen.