Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Superb sangiovese

En av Italias mest kjente rødviner er Chianti, der DOCG Chianti Classico er regnet som hjemsted for de fleste av de beste vinene. Både Chianti og Chianti Classico hadde imidlertid et noe frynsete rykte på 1970- og 1980-tallet (tenk bare på bastflaskene som profilerte vinene den gang), men i nyere tid har området vært gjennom et betydelig kvalitetsløft, og de beste vinene står i dag ikke noe tilbake for det som produseres av sangiovese andre steder i Toscana. Det er imidlertid stilmessig stor variasjon blant chiantivinene. Enkelte produsenter forsøker å lage viner etter en bordeauxmodell med innblanding av inntil 20 % cabernet sauvignon og/eller merlot samt etterfølgende lagring på barriques, mens andre satser mer tradisjonelt med ren sangiovese, eventuelt med innblanding av mindre deler av de lokale, ikke-aromatiske druene canaiolo og colorino, med etterfølgende modning på store, gamle eikeliggere. Blant de fremste produsentene i sistnevnte stil er Castell’in Villa, og ukens vin er husets Chianti Classico 2015.

Det lå ikke i kortene at den greskfødte prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa skulle bli vinprodusent i Toscana. Født i Athen og oppvokset i Sveits, giftet hun seg i 1963 med Don Riccardo Pignatelli della Leonessa, av en velstående og adelig italiensk familie. Sammen kjøpte de i 1968 eiendommen Castell’in Villa i Castelnuovo Berardenga i Toscana, og første årgang som ble produsert var 1971. Da mannen døde i 1985, solgte Coralia huset i Roma, flyttet til eiendommen i Toscana og har bodd der siden. Og selv om hun i dag er en eldre dame (fødselsattesten sier 1936), er det fortsatt hun som styrer alt. Eiendommen er på 298 ha, hvorav 54 ha er tilplantet med vinstokker. 

Chianti Classico 2015
Castell’in Villa, Toscana
#4992501, kr 239,90
Basisutvalget, kategori 6
(Non Dos)

100 % sangiovese. Ungdommelig og tradisjonelt laget chianti med innslag av kirsebær, lær og et streif av krydder, tobakk og blomster på duft. Pent fyldig og lett syrlig vin med stor konsentrasjon og lengde og stram og tørr finish. Vellykket for årgangen.

Mat: Pasta, lam, okse, vilt