Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Solid champagne

Pertois-Moriset holder til i Mesnil-sur-Oger og ble etablert i 1951 av Yves Pertois fra Cramant, og hans kone Janine Moriset som kom fra fra Mesnil. I dag er det barnebarnet Cécile og hennes mann Vincent Bauchet som driver gården. Ukens vin er deres inngangsvin l’Assemblage, hvis druer kommer fra Coteaux Sézannais i Côte des Blancs, og som er et glimrende champagnekjøp i rimeligere prisklasse.

De drøyt 20 hektarene med vinmarker hos Pertois-Moriset dyrkes etter det man kan kalle for lutte raisonnée, en pragmatisk filosofi med økologisk ideal og fokus på bærekraft og naturlig balanse i vinmarken. De lar gress og blomster vokse mellom vinrankene, og var de første som tok i bruk elektrisk traktor i Champagne. Det ble i 2009 bygget en ny kjeller med temperaturkontrollerte rom for ståltanker og fat. Vinene har for det aller meste ikke gjennomgått malolaktisk gjæring.

Pertois-Moriset er medlem av den første grower champagne-organisasjonen Club Trésors de Champagne, som gir dem muligheten til å lansere en såkalt Spécial Club-champagne. Det er en grand cru blanc des blancs fra Mesnil-sur-Oger som nå er tilgjengelig på polet i 2014-årgang. Den kan absolutt anbefales å prøve, i likhet med de andre listeførte vinene.

Champagne L’assemblage Brut
Pertois-Moriset, Champagne
#11160901, kr. 329,90
(Oslo Wine Agency)

50 % chardonnay og 50 % pinot noir, fra Coteaux Sézannais. Basevin fra 2017. Frisk, ren og limepreget champagne med innslag av grønne epler, kalkmineraler og uttalt autolyse. Flott mousse og høy friskhet i munnen, med fin slank frukt og streif av smør. Lang, knusktørr og mineral finish med preg av sitrus og autolyse.