Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Saftig sommervin

Druen blaufränkish har sitt hovedsete i Burgenland og er Østerrikes nest mest beplantede rødvinsdrue etter zweigelt, som den faktisk også er en stamfar til. Like over grensen i Ungarn heter den kékfrankos og i Tyskland går den under navnet lemberger. Den skyter knopper tidlig og trenger lang modning, og gir energiske viner med dyp farge og mørk fruktprofil. Østerriksk rødvin var lenge preget av landets hvitvinsdominans og rett og slett av manglende kompetanse. Men de siste ti-femten årene har utviklingen skutt fart, og stadig finner nye overbevisende rødviner veien til vårt marked.

Claus Preisinger holder til i Burgenland og er født i 1980. Han startet allerede i 20-årene og har sånn sett rukket å bli en nokså erfaren vinmaker. Han arbeider innenfor det som kan kalles et naturvinsspekter, med biodynamisk dyrking, spontanfermentering, ingen klaring eller filtrering og med lav tilsetting av sulfitter. Ukens vin er hans Blaufränkish Kalkstein 2022.

Ukens vin kommer fra nordsiden av Neusiedlersee, den røper i navnet hva slags jordsmonn den kommer fra, og er laget med delvis hele klaser. Den er fersk, ungdommelig og ganske reduktiv, noe som gjerne kan imøtekommes med en kjapp dekantering og en viss bredde på glassene ved servering. Denne vinen ter seg fint i et pinot-glass. Den er klokkeren, fruktintens, har en alkoholgrad på 12,5 % og kan gjerne serveres ved kjellertemperatur, til feks grillet svin og pølser nå i grillsesongen.

Blaufränkisch Kalkstein 2022
Claus Preisinger, Burgenland, Østerrike
#8093901, kr. 235
(Holst Wines)

Dufter av knuste mørke bær, lakris og et streif av urter og blomster. Saftig, med god fruktkjerne, fin syrlighet og en en fast utgang med delikate tanniner og god lengde.