Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Robust rhônevin

Den franske Rhônedalen strekker seg over 250 km fra Vienne i nord til Avignon i syd, og det er store klimatiske forskjeller mellom den kjølige delen i nord der syrah er eneste tillatte blå druesort, til den varme delen i syd der grenache dominerer de røde blandingsvinene. Ukens vin er Côtes du Rhône 2017 fra Domaine de la Janasse i den sydlige delen.

Domaine de la Janasse ble etablert i 1973 av Aimé Sabon etter at faren hadde levert sine druer til det lokale kooperativet. Fra opprinnelige 15 ha er det nå over 90 ha med vinmarker på eiendommen, og det er i dag barna Christophe og Isabelle som står for den daglige driften.

Familiens viktigste – og dyreste viner – kommer fra Châteauneuf-du-Pape, mens deres vanlige Côtes du Rhône, som kommer fra 23 ha rett øst for Châteauneuf-du-Pape, ofte er husets beste kjøp. Den er økologisk dyrket, gjæres med en liten andel stilker og er ueiket.

Côtes du Rhône 2017
Domaine de la Janasse, Rhône
#3241501, kr 149,90
(Flaaten)

50 % grenache, 15 % syrah, 15 % mourvèdre, 15 % carignan og 5 % cinsault. Frisk og ungdommelig sydrhône med innslag av mørke bær, plommer, krydder og et streif av lær på duft. Pent fyldig og robust vin med flott frukt i munnen, middels syre, god lengde og tørr finish.

Mat: Lam, okse, vilt