Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Rågod Ratzenberger

Forrige gang vingården Ratzenberger i Mittelrhein ble trukket frem i denne spalten var med årgang 2001. Da skrev redaktør Arne Ronold at prisnivået for grosses gewächs nærmet seg faretruende firehundrekronersklassen i nyere årganger, men at det heldigvis fortsatt fantes enkelte unntak. Prisene på toppene har i mellomtiden for lengst passert både fire, fem, seks og syv hundre kroner, mens ukens vin har hatt en prisøkning på 72 kroner gjennom de siste 16 årgangene. Den er fortsatt et topp kjøp, og heter Ratzenberger Riesling Grosses Gewächs Steeger St. Jost 2017.

Mittelrhein er en noe mindre kjent del av vintyskland, og man kan si at regionen strekker seg nordover fra der Rheingau slutter og opp til der Mosel begynner, eller der elven Mosel renner ut i Rhinen. Mittelrheins vinmarker ligger på begge sider av Rhinen, men de beste vinmarkene ligger i en vestlig sidedal som strekker seg fra landsbyen Bacharach inn mot landsbyen Steeg, med Bacharacher Posten, Wolfshöhle og Hahn (denne ligger litt lengder nord og utenfor dalen), samt Steeger St. Jost som de beste vinmarkene.

Ratzenberger er den beste produsenten i Mittelrhein. Det er i dag tredje generasjon - Jochen Ratzenberger - som dyrker disse bratte skråningene, og den skråningen som tårner opp fra bakhagen til vineriet er vinmarken St. Jost. Den er dekket med devonskifer og strekker seg 80 meter i været, med 60 graders helling. Totalt dyrker familien 20 hektar vinmark i området etter det franskmennene ville kalt lutte raisonnée, pragmatisk-økologisk, med spontangjæring i store tradisjonelle eikeliggere og med lang bunnfallslagring. Vinene får også litt ekstra tid i flaske før de slippes på markedet, noe som bidrar til å gjøre de til enda litt bedre kjøp. Ukens vin er holdbar, men etter denne artikkelforfatters personlige mening en helt topp drikkemoden grosses gewächs.

Steeger St. Jost Riesling Grosses Gewächs 2017
Ratzenberger, Mittelrhein
#8059201, kr. 348
(Moestue)

Lett utviklet GG med preg av stenfrukt, sitrus, grapefrukt, epler, blomster, sur lie-aromaer mot brødskorpe og hint av knust skifersten. Generøs og pent syrlig frukt i munnen med god fylde og kremet munnfølelse, med lang og tørr, mineral finish. Veldig mye vin for pengene.