Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Pålitelig portvin

Årgangsportvin – eller Vintage Port på engelsk – er den høyeste kvalitet av såkalt «Ruby Port» og lages kun i de beste årganger. Vinene lagres normalt ca to år på fat og krever lang flaskelagring, ofte 20-30 år, før vinene er modne. Dette er altså dyre og lagringskrevende viner. Tidlig på 1960-tallet ble det imidlertid lansert en litt rimeligere og mer tilgjengelig stil, kalt LBV, en forkortelse for «Laste Bottled Vintage». Også dette er en årgangsvin, men med 4-6 års fatlagring før tapping. I denne kategorien skiller man mellom to typer, den ene er klaret og filtrert, er drikkeklar ved tapping og blir ikke bedre med lagring, mens den andre er ufiltrert og utvikler seg positivt med lagring. Ukens vin, Smith Woodhouse Traditional LBV 2008, er i sistnevnte kategori.

Smith Woodhouse er et av flere merker i porteføljen til Symington Family Estates, som med 26 quintas er den største eiendomsinnehaveren i Dourodalen. Firmaet ble etablert av Andrew James Symington, som kom fra Skottland til Porto i 1882. Firmaet eier i dag merker som Dow’s, Graham’s, Warre’s, Gould Campbell, Smith Woodhouse og Cockburn’s samt Quinta do Vesuvio og står samlet sett for ca 1/3 av all kvalitetsportvin som produseres. Ukens vin er som sagt ufiltrert, inneholder derfor en del bunnfall og bør dekanteres før servering.

Smith Woodhouse LBV 2008
Symington Family Estates, Douro
#1109301, kr 299,90
Basisutvalget, kategori 6
(Stenberg & Blom)

Tappet i 2012, ufiltrert. Frisk, sødmefull og ungdommelig LBV med innslag av mørke plommer, mørke bær, mørk sjokolade, krydder og et streif av nøtter og fat på duft. Fyldig, rik og strukturert portvin med sødmefull frukt også i munnen, god lengde, merkbare tanniner og varm finish. Mer tanninrik enn tidligere utgaver av denne vinen, men godt balansert mot sødmen. Bør dekanteres før servering. 

Mat: Blåmuggoster, særlig Stilton, og desserter med mørk sjokolade.