Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Muschelkalk til muslingene

Sommerferien er vel over for de fleste, men påfyll av sommerviner ser det ut til å være behov for noen uker til. Ukens vin er fra Burgenland i Østerrike, nærmere bestemt Breitenbrunn, som ligger mellom Neusiedl-sjøen og Leithaberg.

Det spansk-østerrikske ekteparet Martin Lichtenberger og Adriana González fant kjærligheten under praksisopphold på vingårder i California, og tok i 2008 over Martins families to hektar med vinmark i Østerrike. Her lager de 12-13 forskjellige viner på en rekke druer, og er nok mest kjent for sine røde laget på druen blaufränkish. De besitter i dag rundt 10 hektar vinmark, hvor gjennomsnittsalderen på beplantningene er 50 år og de driftes økologisk, selv om det foreløpig ikke står noen sertifisering på flaskene.

I kjelleren arbeider de med lav intervensjon, spontanfermentering, og et pragmatisk forhold til svovling, som normalt finner sted kun ved tapping og i lave doser. Slik sett kan man si at de befinner seg i naturvinspekteret, og vinen reflekterer også dette i glasset.

Ukens vin er laget på druene grüner veltliner, weissburgunder og welschriesling og er klassifisert som landwein. Jordsmonnstypen muschelkalk, som også står skrevet på etiketten, innebærer et høyt kalkinnhold og mye marine fossiler. Og sagtens vil den også gå godt til vår tids skalldyr, eller som oppkvikker på late sensommerdager!

Muschelkalk Weiss 2018
Lichtenberger González, Burgenland
#12562501, kr 214,90
(Record)

Frisk og lett reduktiv på duft med preg av grønne epler, sitrus, mandler, urter og blomster. Lett fyldig og glatt tekstur i munnen, med pen konsentrasjon og lengde, god frukt og syrlighet, og en saltaktig, lang og tørr avslutning.