Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Mineral muschelkalk

Det spansk-østerrikske ekteparet Martin Lichtenberger og Adriana González fant kjærligheten under praksisopphold på vingårder i California, og tok i 2008 over Martins families to hektar med vinmark i Østerrike, nærmere bestemt Breitenbrunn, som ligger mellom Neusiedl-sjøen og Leithaberg. Her lager de 12-13 forskjellige viner på en rekke druer, og er nok mest kjent for sine røde laget på druen blaufränkish. De besitter i dag rundt 10 hektar vinmark, hvor gjennomsnittsalderen på beplantningene er 50 år og de driftes økologisk, selv om det foreløpig ikke står noen sertifisering på flaskene.

I kjelleren arbeider de med lite innblanding, spontanfermentering, og et pragmatisk forhold til svovling, som normalt finner sted kun ved tapping og i lave doser. Slik sett kan man si at de befinner seg i naturvinspekteret, og vinen reflekterer også dette i glasset.

Ukens vin er laget på 70 % grüner veltliner, med resterende like deler weissburgunder og welschriesling og er klassifisert som landwein. Jorsmonnstypen muschelkalk, som også står skrevet på etiketten, innebærer et høyt kalkinnhold og mye marine fossiler. Og sagtens vil vinen også passe godt til vår egen tids skalldyr (tenk østers, blåskjell, hjerteskjell, knivskjell i enkle tilberedninger) eller som oppkvikker på late sensommerdager. Fortsatt god sommer!

Muschelkalk Weiss 2020
Lichtenberger González, Burgenland
#12562501, kr 214,80
(Record)

Frisk og lett reduktiv på duft med preg av grønne epler, sitrus, ferske nøtter, mandler, urter, østersvann og blomster. Lett og løftet vin i munnen med glatt tekstur, fin intensitet og lengde, god syrlighet, og en saltaktig, lang og tørr avslutning.