Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Kjølig fiasco fra Fabbri

Lamole er en høytliggende "frazione" tilknyttet kommunen Greve in Chianti og skal være en av de tidligst kjente vindruebeplantede stedene i Chianti Classico. Her dyrker en håndfull produsenter rundt 80 hektar vinmarker på 450 til 700 meters høyde, og de fleste av dem arbeider økologisk, deriblant I Fabbri, som står bak ukens vin.

Jordsmonnet i Lamole består hovedsaklig av løs, nedbrutt sandsten og er ikke leirbasert. Dette, kombinert med den høye beliggenheten og temperatursvingningene gjennom døgnet, gir sangiovesevinene en delikat og mindre muskuløs stil enn mange andre steder i Chianti Classico.

I Fabbri er drevet av søstrene Susanna Grassi og hennes søster Maddalena, som tok over gården med det opprinnelige navnet Casole like før årtusenskiftet. Den hadde vært i slektens eie siden 1600-tallet, og familien livnærte seg på vindyrking og som smeder (fabbri), gjennom sitt verksted i landsbyen Casole. De var blant de første som begynte å selge flasketappet vin på tyvetallet, men gården hadde ligget brakk som følge av de tidligere to generasjonenes valg av andre arbeidsretninger, før Susanna og Maddalena bestemte seg for å blåse liv i eiendommen.

2013 var første årgang med full økologisk sertifiserting på I Fabbri, som nå dyrker rundt 10 hektar vinmark, beliggende i all hovedsak på gamle terrasser i Lamoles naturlige amfiteater, med en produksjon på omtrent 35000 flasker. Ukens vin er deres Chianti Classico Lamole, som består av ren sangiovese, er tappet i den ikoniske og nostalgiske fiasco-flasken kledd i bast.

Chianti Classico Lamole Straw 2019
I Fabbri, Toscana
#12807901, Kr 295,00
(Winehouse)

Ueiket og frisk Chianti Classico med dufter av kirsebær, sødmefulle røde bær, urter, lær og blomster. Saftig sangiovesefrukt i munnen med et kjølig tilsnitt, god dybde, glatt og fyldig munnfølelse, fin syrlighet og modne, faste tanniner og en lang avslutning med et hint av anis. Prøv denne til tomatiserte pastaretter, lam og grillet kjøtt.