Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Kjølig cornas

Ukens vin fra Vinforum er tilbake etter en timeout, og vi starter med å trekke opp en favoritt gjennom mange år, men som aldri har fått plass i denne spalten før. Den heter Cornas Granit 30 og er laget av Vincent Paris, nord i Rhône-dalen.

De forvitrede granittåsene i Cornas er særlig kjent for ikonvinene fra familiene Clape og Allemande, og for sine barske og litt bondske viner sammenlignet med de finere naboene i Hermitage og Côte Rôtie. Området har likevel etterhvert fått et mildere ry, blant annet takket være bonden og vinmakeren Vincent Paris. Han ville lage en mer fruktintens og mer umiddelbar stil, men samtidig bevare Cornas' sjel i vinene. Og det har han lykkes med.

Det er tre flotte viner fra Vincent Paris tilgjengelig på Vinmonopolet i dag og alle tre bør absolutt prøves. Det er toppcuvéen Moestue Cornas fra vinmarken Reynard, laget av druer fra importøren Christopher Moestues egen kremplott med gamle stokker (kommer også i magnum), og så er det Granit 60 som også kommer fra eldre stokker og bratte heng, og til slutt ukens vin som er laget av druer fra rundt 15 år gamle stokker, i en lettere og saftigere stil enn de to andre.

Det er syrahdruens energiske skogsbærfrukt, syrlighet og intensitet som bærer denne vinen. Her får du kjølig syrah-essens med flott friskhet og drikkbarhet men også en allsidighet med hensyn til matfølget. Det er en flott lammevin, eller til kjøttgryter, eller til lett vilt, men saftigheten gjør den også egnet til fett svinekjøtt (ribbe med mye pepper, for eksempel) og gode pølser. Den er fin å drikke nå, selv om den også er holdbar, så sørg for å ha et par Granit 30 i bakhånd mens du legger til side noen flasker av de mer konsentrerte vinene nevnt over. Da har du cornasviner både for umiddelbar glede og med stor lagringsgevinst i kjelleren.

Cornas Granit 30 2021
Vincent Paris, Rhône
#4849301, kr. 398,-
(Moestue)

Avstilket, villgjærfermentert og lagret i godt brukte fat. Fersk, åpen og energisk syrahfrukt på duft, med innslag av skogsbær, einer, pepper og blomster. Saftig og med kjølig og løftet frukt i munnen, god syrlighet og en lang, fast finish med moderate tanniner for denne appellasjonen. Servér gjerne fra kjellertemperatur i store glass.