Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Karaktersterk dolcetto

Vi har tidligere i denne spalten trukket frem kokken Dag Tjerslands Barolo, laget hos Erbaluna i kommunen La Morra. Denne gangen er det Dolcetto d'Alba fra samme vinmaker som er ukens vin.

Erbaluna dyrker sine 9,5 hektar vinmark økologisk, noe de har gjort siden 1980-tallet. Det er i dag Andrea Oberto som er fjerde generasjons driver av eiendommen, som blant annet består av en solid parsell i vinmarken Rocche dell'Annunziata. I kjelleren jobbes det etter en klassisk modell med lange skallkontakttider og modning på større, slavonske eikefat, men også uten filtrering eller klaring og med lave svovelverdier.

Dolcetto er en drue som ofte er misforstått i dag. Dolcettodruen har blitt kalt soldaten, etter kongeparet nebbiolo-barbera i Piemonte. Den skal liksom være enkel, bondsk, uedel, og uten struktur. Men det er jo ikke slik moder natur har skapt dolcetto. Dolcetto fra gode adresser er en langt mer interessant drue, ikke minst hvis du tar med i beregningen hva klimaendringene har gjort med barbera de senere årene. Dolcetto evner å beholde en stram, mørk og fast skogsbæraktig frukt, sammen med knasende spicy toner og en god del tanniner hvis den lages riktig. Og da svinger det.

Hos Erbaluna lager de en dolcetto fra Barolo-vinmarken Le Liste, som ligger i kommunen Barolo, i bakkene opp mot La Morra. Dette er en klassisk, stram og intens dolcetto, ingen pusete, intetsigende vin, men tilstedeværende og karaktersterk. Drikk den til pasta med kjøttsaus, pølser og spekemat, eller en vellaget pizza. Buon appetito!

Dolcetto d'Alba Le Liste 2022
Erbaluna, Piemonte
#5903101, kr. 249,90
(Non Dos)

Økologisk dyrket, med gamle stokker i vinmarken Liste i Barolo. Dufter av mørke bær, lær, urter og anis. Pent fyldig, tett og stram vin med flott, litt tilbakeholden frukt. En frisk, mørk, tett og klassisk dolcetto med struktur og tanniner. Holdbar stil.