Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: God galiciavin

Av hvite viner fra Ribeira Sacra i Galicia, det nordvestre hjørnet av Spania, er det nok albariño fra Rias Baixas de fleste her på bjerget har et forhold til. Områdets røde såvel som hvite viner har i det hele tatt lenge vært noe oversett, men det er oppøftende at både tilbudet og oppmerksomheten har vært klart tiltagende de siste årene. Ukens vin er den hvite Lalume 2017 fra Dominio do Bibei.

Ribeira Sacra formes av de to dalførene langs elvene Sil og Miño og består av bratte terrasserte vinmarker som har sin historie fra romerne, og siden benediktiner- og cisterciensermunkene. Området har over 1200 hektar med vinmarker, og over dobbelt så mange dyrkere. Det finnes intet kooperativ her, slik at det gjennomsnittlige produksjonsvolum er knøttlite.

Prosjektet Dominio do Bibei startet i 1999 av Javier Dominguez, med bistand fra Sara Pérez (Clos Martinet) og René Barbier Jr. (Clos Mogador) i Priorat. Han begynte å kjøpe opp små vingårdsflekker fra hundrevis av eiere, og det dyrkede arealet måler i dag til sammen 45 hektar. Store restaureringsarbeider ble utført i vinmarkene, og mens snittalderen på stokkene er rundt femti år, er noen opp mot det dobbelte.

Ukens vin er laget på druen treixadura fra granittholdige, biodynamisk dyrkede vinmarker. Den er spontanfermentert og lagret i velbrukte fat på 600 til 2400 liter, og i tanker av stål og betong.

Dominio do Bibei Lalume 2017
#11734701, kr. 269,00
(Vinarius)

Lett floral duft med preg av melon, eple, sitron og et hint av anis og trevirke. Lett fyldig og teksturell vin med lett syrlighet, god frukt, fine salte toner og tørr avslutning med god lengde.