Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Garnacha fra Gredos

Garnachavinene fra Sierra de Gredos like utenfor Madrid har de senere årene fått mye fortjent oppmerksomhet, og fremstår i dag som selve bildet på den spanske vinrevolusjonen, der yngre mennesker trekker opp i perifere og marginale fjellvinmarker med ønsker om å skape noe unikt og autentisk. De beste utgavene besitter nesten burgunderske kvaliteter, en særegen eleganse og syrlig løft som man sjelden finner fra denne druen, både i Spania og i Frankrike. Man skulle tro ting lå til rette for en egen appellasjon, men blant annet grunnet provinsiell politisk motstand selges vinene i dag under DO Viños de Madrid, DO Méntrida, DO Cebreros og Viño de la Tierra Castilla y Léon. Vinmarkene befinner seg på 600-1200 meters høyde, og består for det meste av karrig granitt- og sandholdig jordsmonn, med enkelte forekomster av skifer.

Det lages gode viner i hele kvalitetshierarkiet, og i testen vi foretok for årets første magasinutgivelse fant vi topp kjøp i et prisspenn fra 184 til 585 kroner. Blant disse var ukens vin, Bernabeleva Navaherreros Garnacha.

Bernabeleva ligger i landsbyen San Martín de Valdeiglesias like vest for Madrid og ble etablert av Juan Diez Bulnes i 2006. Vinene lages av vinmaker Marc Isart. Gården har rundt 35 hektar vinmark, som blant annet består av beplantninger gjort av Juans bestefar i 1923. Druene dyrkes biodynamisk, vinifikasjonen gjøres med lett hånd, bruk av villgjær og delvis hele klaser, og en forsiktig svovling kun ved tapping. Navaherreros Garnacha bør skjenkes på kjellertemperatur, og er et godt sted å starte for den som ønsker å utforske vinene fra Gredosfjellene. Prøv den til retter av svin og lam.

Navaherreros Garnacha 2018
Bernabeleva, Madrid
#3927101, kr. 249,90
(Heyday)

Frisk og tiltalende garnacha med duft av røde bær og plommer, lær og urter. Robust vin, fyldig og glatt og med fin frukt i munnen, lett syrlighet, god lengde og fast avslutning.