Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Frisk galisier

Både de røde og hvite vinene fra Galicia i nordvest-Spania har de fått seg en fortjent oppsving i oppmerksomhet de senere årene. For de hvites del er det nok albariñodruen i Rias Baixas som lenge har vært mest kjent, men det har skjedd virkelig spennende ting i Valdeorras, Ribeira Sacra og Ribeiro også. Ukens vin er den hvite Lalume 2020 fra Dominio do Bibei.

De første vinmarkene i Galicia ble anlagt av romerne på 300-tallet. Men det var først da noen utspekulerte kirkeledere kom fram til at levningene etter apostelen Jakob, fiskeren som levde sitt liv ved Genesaretsjøen 5500 kilometer lenger øst, befant seg i Santiago de Compostela, at store områder ble beplantet. For da Camino de Santiago fra 1000-tallet ble en av de viktigste pilegrimsrutene i Europa, etablerte en rekke klostre seg langs leden, skrev Nils Are Økland i dette reisebrevet fra Galicia og Dominio do Bibei. Nok en gang er det altså romerne og klosterbrødrene som skal ha takken. Men med herjingene fra phylloxera, borgerkrig og Franco-diktaturets landsbrukspolitikk forfalt vinnæringen og mange av de særegne, gamle og terrasserte vinmarkene.

Prosjektet Dominio do Bibei ble startet i 1999 av Javier Dominguez, med bistand fra Sara Pérez (Clos Martinet) og René Barbier Jr. (Clos Mogador) i Priorat. Han begynte å kjøpe opp små vingårdsflekker fra hundrevis av eiere, og det dyrkede arealet måler i dag til sammen rundt 45 hektar. Store restaureringsarbeider ble utført i vinmarkene, og mens snittalderen på stokkene er rundt femti år, er noen opp mot det dobbelte.

Ukens vin er laget på 87% treixadura, 10 % albariño og 3 % godello fra granittholdige, biodynamisk dyrkede vinmarker. Den er spontanfermentert og lagret i velbrukte fat på 600 til 2400 liter, og i tanker av stål og betong. Denne tåler litt smaksrikdom og fedme i maten. Prøv den til grillet fisk og skalldyr og lyst kjøtt. 

Lalume 2020
Dominio do Bibei, Galicia
#11734701, kr. 262,40
(Heritage Wines)

Dufter av melon, gult eple, sitronkrem og rike sitrustoner, blomster og hint av kjeks og fat. Frisk, pent fyldig, bløt og glatt i munnen med god fruktdybde, avbalansert syrlighet og en fin vekt. Lang og tørr avslutning med sitrus- og epletoner og et streif av mineraler.