Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Forbilledlig freisa

Freisa er den viltre slektingen til nebbiolo, og er en av de eldste i floraen av lokale druesorter i Piemonte. Druen hadde større utbredelse før phylloxera, men har siden måttet vike mye for barbera og dolcetto, som har en naturlig større appell og drikkevennlighet, og som modner tidligere. Freisa lages i flere stiler, både med og uten sødme, lette og saftige, strenge og stramme, stille og perlende. Druen er syrlig og tanninrik og har en nokså aromatisk profil, med preg av bringebær og jordbær, roser, lær og krydderier. Ukens vin er Vajra Freisa Kye 2015.

Familien Vaira holder til i Vergne, i åsen som avslutter baroloappellasjonen like vest for landsbyen Barolo. Aldo Vaira er agronom og opprinnelig torineser, som tok over sin bestefars lille gård på 70-tallet. Gården drives nå av Aldo og hans kone Milena sammen med deres tre barn Giuseppe, Isidoro og Francesca. Vajras vinmarksareal og produktomfang har økt ganske betraktelig de siste årene, blant annet med gode vinmarksplotter i flere av de andre barololandsbyene. Porteføljen holder høy kvalitet, også deres enkleste viner, som for eksempel husets Langhe Rosso, som har hatt bred distribusjon i Norge i mange år.

Vajra var tidlig ute med økologisk dyrking, og har arbeidet slik, med og uten sertifisering gjennom årene. Og nettopp godt vinmarksarbeid og en særdeles nitidig druesortering er nok blant faktorene bak Vajras pure og elegante stil. I kjelleren arbeides det med det man kan kalle oppdaterte tradisjonelle metoder, hvor kunnskap og moderne teknologi benyttes for å frembringe klassiske og typiske viner, for eksempel med lange skallkontakttider og bottelagring.

Kyè Langhe Freisa 2015
Vajra, Piemonte
#7629001, kr. 319,90
(Moestue)

Tiltalende og druetypisk duft av kirsebær, roser, urter, lær og anis. Sursøt og god frukt i munnen, med flott dybde og intensitet og et pent syrlig løft. Urter og lakrispreg i utgangen, med god lengde, saline toner og stram avslutning. Elegant freisa, som gjerne kan få noen år på langs.