Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Finstemt friulivin

Friuli-Venezia Giulia, eller bare Friuli, er blant de klart mest interessante regionene for hvite viner i Italia. Regionen ligger nordøst i landet, med grenser mot Veneto i vest, Østerrike i nord, Slovenia i øst og Adriaterhavet i sør.  Gjennomsnittstemperaturene er milde, og nettene kjølige og klimaet påvirkes både av fjellene i nord, og av havet i syd. Jordsmonnet er preget av at området i forhistorisk tid lå under havet, og at det senere ble løftet opp ved hjelp av kontinentalplateforskyvninger, og deretter merket av istidens geologiske herjinger. Det er derfor både kalkholdig leire, sand, forskjellige grusforekomster og noe jern å finne under vinstokkene i Friuli.

Jermann er blant de som har betydd mest for utviklingen og anerkjennelsen av kvalitetsvinene fra Friuli, sammen med navn som Felluga og Schiopetto. Vinhuset ble etablert i 1881, men det var Silvio Jermann som på 1970-tallet var ansvarlig for det store løftet av eiendommen. Jermann har vært dyktige på å gjøre seg synlige i markedet, og har fått mye oppmerksomhet for sine viner, med navn som chardonnayvinen Where dreams have noe end (nå: W... dreams ...) og Red angel on the moonlight som er en pinot nero. Tidligere i år annonserte den italienske vingiganten Antinori sitt oppkjøp av en majoritetsandel av Jermann, og kunne med det legge til Jermanns to vinerier og rundt 170 hektar vinmark til sine allerede rundt 2000. Silvio Jermann fortsetter heldigvis i en aktiv rolle i vinhuset, og beholder en liten eierandel.

Druen ribolla gialla har med årene stadig oftere blitt å få øye på i skallmasererte utgaver, såkalt oransjeviner, og det er ingen dårlig idé, selv om druen lager flotte viner uten skallkontakt. Ukens vin er blant de siste, og det er Jermanns Vinnae, som ble lansert med første årgang 1983, og som i all hovedsak basert på druen ribolla gialla, med et lite tilskudd av friulano og riesling.

Vinnae Ribolla Gialla 2020
Jermann, Friuli
#4068801, kr. 325
(Gaia)

Syrlig, fersk og ueiket friulivin med dufter av friske epler, sitrus, hvit fersken, urter og blomster. Elegant og kjølig med lett fyldig og glatt munnfølelse, god konsentrasjon og lang, tørr, lett salin og sitruspreget utgang med et streif av anis.