Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Filetta fra Fontodi

Fontodis 2016 Chianti Classico fra Filetta di Lamole smaker slik man ønsker seg at en Chianti Classico skal smake. I en tid med mange varme årganger og rike viner, står denne frem med det forlokkende syrlige kirsebærpreget som man stadig oftere kan savne.

Fontodi har vært eid av Giovanni Manetti og hans familie siden 1968, og holder til i bakkene opp til landsbyen Panzano (som lenge - og særlig med siste sesong av Netflix’ serie Chefs table - har vært kjent for sin eksentriske slakter). Her disponerer de flotte marker i den solfylte dalen Conca d’oro. Men de har også en lekker filet av en vinmark en god kjøretur opp i åsene, til Lamole. Her, på 620 meter over havet dyrker de syv hektar med sangiovese på økologisk vis, slik de også gjør på resten av eiendommen.

Vinmarken Filetta er kilden til stiklinger benyttet til replanting hos Fontodi i Conca d’Oro, og det er Giovanni Manettis fetter Lorenzo Pisana-Socci sin familie som historisk har besittet eiendom her oppe. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom de to. Socci-familien har holdt til i Lamole siden 1045, og de flasketappet vin fra Filetta på 1920-tallet. Siden 90-tallet ble vinen solgt i bulk, det var rett og slett for mye arbeid å drifte denne vinmarken - den er avsidesliggende, terrassert og dyr i drift. Første årgang under Fontodi-etikett var 2014, og vinene fermenteres i Soccis historiske vineri i Lamole og modnes i store fat hos Fontodi.

Filetta di Lamole Chianti Classico 2016
Fontodi, Toscana
#7843501, kr. 249,90
(Blend Wines)

100 % sangiovese, økologisk dyrket fra høytliggende vinmark. Frisk og lys Chianti Classico med preg av sure kirsebær, blomster, lær og urter på duft. Saftig, med kjølig og delikat fruktstil for området, god lengde og fast, stram finish.