Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Essensen av sangiovese

Ukens vin er den fenomenale - i ordets rette forstand - Le Boncie 5 2019. Blant toskanske rødviner, og jeg smaker noen hundre av disse i året, er det virkelig sjeldent å finne en fruktkvalitet a la det Giovanna Morganti får til på sin lille eiendom i Castelnuovo Berardenga, syd i Chianti Classico. Her dyrker hun rundt fem hektar, i en retning av biodynamisk praksis, og med økologisk sertifisering. Gården ble hun gitt av sin far Enzo Morganti, som var en respektert ønolog og en mann med hjerte for de lokale druene, på en tid hvor franske sorter var i vinden. Men Enzo dyrket oliventrær på eiendommen den gangen.

Det var Giovanna som etablerte vingården Le Boncie, og det var hun som plantet sangiovese, sammen med noe ciliegiolo, colorino, fogliotonda, mammolo og prugnolo. Etter studiene hadde hun jobbet på vingården San Felice og vært med på prosjektet med å plante 300 toskanske druesorter i prøvevinmarker hos dem. På Le Boncie plantet hun veldig tett, over 7000 vinstokker per hektar, for å øke konkurransen om næringen og tvinge planterøttene langt ned i grunnen. Hun valgte delvis det vanligste dyrkesystemet guyot, med plantegrener bundet langs stålstrenger, og delvis alberello, som er frittstående busker.

Det lages kun to viner på Le Boncie, og foruten ukens vin, som bare heter tallet 5 og er ståltankfermentert og bottilagret, heter hennes toppvin Le Trame. Denne er fermentert i store åpne trefat og ble tidligere tappet som Chianti Classico DOCG. Vinstilen bærer preg av lav svovling, men helt uten lyter, og presenterer sangiovese på en ytterst attraktiv og ekspressiv måte. De siste årene har begge vinene vært klassifisert som IGT Toscana, Giovanna ville ikke la seg kontrollere av regelverket i Chianti Classico lenger. Hvis du liker ukens vin - og det tror jeg du vil gjøre - så bør du også sjekke ut Le Trame.

Le Boncie 5 2019
Le Boncie di Giovanna Morganti
#5147101, kr. 349,90
(Autentico)

80 % sangiovese, 10 % colorino og 10 % mammolo. Tiltalende, frisk og floral vin fra marker rundt Castelnuovo Berardenga i Chianti Classico, med innslag av knuste kirsebær, moreller og lyst lær på duft. Lavsvovlet, med et kledelig løft fra volatile syrer. Saftig, syrlig og pur i munnen, med glimrende frukt og en stram utgang med lange, fine tanniner.

Dette er ikke en bistecca-vin, men en allsidig vin til retter av lyst kjøtt og gjerne tomatisert pasta og pizza – skjønt, en så klokkeren og delikat sangiovese kan gjerne drikkes alene.