Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Endelig en chablis som smaker chablis

Beviset for at terroir virker – det var det noen som skrev om chablis en gang. Og én gang var det slik. Fra Chablis kom noen av de mest typiske, presist representative vinene, som bød på en sitrende limesyrlig og kjølig frukt, og en kalkaktighet som kanskje mer enn noen annen region speilet jordsmonnet plantene vokste i. Aromaene av østersvann og salt sjø i vinen ga en følelse av orden og sammenheng når man så på de enorme mengdene av fossile østersskall i vinmarkene. Det var et klassisk og konsistent bilde som det gikk an å forstå og å stille seg bak. Men de siste årene har det vært ganske få sånne viner å finne. Den globale oppvarmingen har gått særlig hardt utover chablisvinene, som på mange måter har mistet mye av sin identitet. Men så kom 2021'erne. Ukens vin er Chablis Premier Cru Côte de Léchet 2021 fra Domaine Tribut.

Tribut hører til en gruppe som utgjør spydspissen av chablisprodusentene, blant annet sammen med svogeren Vincent Dauvissat, og det var i Dauvissats kjeller at Laurent Tribut startet opp sin egen produksjon i 1987. Senere fikk han sin egen kjeller i landsbyen Poinchy, hvor han nå overlater ansvaret for vineriet og de 8 hektarene vinmark til sine barn Solange (i førersetet), Adéline og Gabriel. Solange lager i tillegg god vin under sitt eget navn.

Vinstilen hos Tribut er syrlig, mineral og elegant, med en fatlagring som tilkjennegir seg i form av en dybde og forløsning, ikke som duft eller smak av eik. Druene dyrkes etter økologiske metoder uten sertifisering, håndhøstes og fermenteres i temperaturkontrollerte ståltanker, før modning på bunnfall i for det meste brukte eikefat i minst et halvt år. Deretter er det flasketapping i to runder, henholdsvis på høsten og deretter den påfølgende våren. Til Norge kjøpes normalt den siste tappingen.

I tillegg til ukens vin er 2021 av Tributs flotte kommunechablis (kr. 399) tilgjengelig, sammen med premier cru Beauroy (kr. 548). Alle disse fikk toppscore i vår smaking. Magnumflasker er også tilgjengelig. Toppvinen premier cru Montmains tappes kun på magnum og lanseres sannsynligvis i mars. I tillegg finnes blant annet også litt 2020, som jeg ikke har smakt, men som det er grunner til å tro at er veldig gode, i en litt fetere stil. Men klassiske 2021 kommer til å få ben å gå på, så her er det lurt å slå til kjapt!

Chablis 1er Cru Côte de Lechet 2021
Domaine Tribut
#16676901, kr. 556
(Moestue)

Klassisk chablis med dufter av friske epler, sitrustoner, østers og kalkstein, og et streif av kaldt smør. Limesyrlig, med flott intensitet og en liten kremet fedme i munnen, underliggende kalkpreg, frisk syre og en lang, salin, østersaktig og syrlig utgang.

Kan gjerne få en time i karaffel. Ganske lekker i sin ungdom, men det er grunnlag for å tro at denne holder, og er enda bedre om 3-5 års tid. Nyt denne til østers, skalldyr, blåskjell og i det hele tatt til friske, rene sjømatretter, eller til delikate hvite oster.