Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: En sjømatvinner

Godt nytt år ønskes fra Vinforum-redaksjonen! Her kommer et nyttig råd i vinterkulden, til den som vil sikre sesongens sjømatmiddager med en god hvit burgunder.

I Nantoux, på åssidene ovenfor Pommard, ligger Jean-Yves Devevey sine to hektar økologisk dyrket vinmark med navn Champs Perdrix. Navnet, som på norsk klinger omtrent som rapphønemarka, skal visstnok ikke være utledet fra perdrix (rapphøne), men fra pierreux, som betyr steinete. Og kalksteinrik er denne vinmarken, sydvendt og med god drenering. Devevey lager her en seriøs hvit burgunder med både lagringsevne og drikkevennlighet. Ukens vin heter Hautes-Côtes de Beaune Champs Perdrix 2020 og er blant vinene som scoret høyt i vår blindtest av viner fra disse traktene i fjor. 

Devevey startet opp i 1992 med basis i sin families små vinmarksplotter, og har fortsatt en relativt beskjeden virksomhet i størrelse. Jean-Yves er til gjengjeld en særdeles arbeidssom og dyktig bonde og vinmaker, og lager imponerende viner, ikke minst deres adresse tatt i betraktning. Devevey har også ansvaret for å lage vin fra den norske importøren Moestues egen vinmark i Volnay.

Ukens vin er fra 2020-årgangen, som har gitt flotte og kraftfulle hvite burgundere. Flere årganger, blant annet anbefalelsesverdige 2017 er også tilgjengelig på polet for øyeblikket. Denne cuvéen er - på linje med så mange andre burgunderviner - på vei oppover i pris, så det er lurt å bruke sjansen til å gjøre et godt kjøp nå. Årgang 2021 (ikke smakt) koster tett opp mot fem hundre kroner, mens 2017 får du for 379.

Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Champs Perdrix 2020
Devevey, Burgund
#14810201, kr. 419
(Moestue)

Frisk, ren og tiltalende hvit burgunder med kjølig frukt og innslag av epler, smør, lime og mineraler på duft. Pent fyldig, syrlig og frisk også i munnen, med tiltalende fedme inn, god lengde og krisp, tørr og limepreget finish. Lagringsdyktig stil. Vinen er økologisk sertifisert og er vinifisert med 12 måneder bunnfallslagring på minst tre år gamle, nøytrale eikefat. 

Godt til for eksempel hvit fisk og smørsaus, skalldyr, kremet kylling, hønsefrikassé og hvite oster. Bon appétit!