Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Eksellent xynomavro

Gode utgaver av vin fra Hellas de senere årene fått mer plass i det norske markedet. Det er gledelig! Ukens vin er Xinomavro Young Vines 2018 fra Apostolos Thymiopoulos.

Nils-Are Økland skrev det slik i en Vinforum-artikkel i 2019: "Hellas' rike antikke litteratur vitner om hvilken betydning vin hadde i den tidlige europeiske kulturen. I Homers Odyssevs skildres stadig kvaliteten og egenskapene til viner fra bestemte geografiske steder i det egeiske øyriket. Både Platon, Aristofanes og Hippokrates diskuterer vinens gleder og utfordringer i sine skrifter. Vin var en avgjørende bestanddel i symposiene der menn møttes for å drikke og samtale, og i de langt mer utagerende og folkelige dionysosfestene. Vinplanter var også en viktig del av den greske kultureksporten og kolonialiseringen av Sicilia og kystområdene i Sør-Italia. Sett i lys av denne stolte historien er det påfallende hvor puslete den greske vinnæringen har vært i moderne tid. Men drøye 300 år under det muslimske, osmanske riket fram til frigjøringen i 1832 og phylloxeras herjinger gjennom første halvdel av 1900-tallet tok nesten knekken på hele den rike vintradisjonen. Men bare nesten. For nå er det mye som tyder på at gresk vin vil få sin velfortjente renessanse."

Nei, at Hellas, som forøvrig har over 200 registrerte stedegne druer, gjennom historien har gitt uvurderlige bidrag også til vinkulturen er neppe ukjent. Og utvalget vokser i Norge. I skrivende stund er det 29 varelinjer av hvitvin fra Hellas på Vinmonopolet.no, og 18 treff på rødt. Halvparten av disse er laget på druen xynomavro, som til Øklands forundring i artikkelen fra 2019 glimret med sitt fravær her på berget.

Vinmakeren Apostolos Thymiopoulos holder til i Trilofos, i Naoussa-regionen, halvannen time syd for Thessaloniki i nordlige Hellas. Med utsikt både til Egerhavet og fjellet Olympus, arbeider han økologisk og biodynamisk i en kombinasjon av egeneide og kontrakterte vinmarker, og eksellerer med viner fra høytliggende parseller med druen xynomavro. Ukens vin kommer fra vinmarker på 400 og 600 meter over havet, den er fermentert med villgjær med en fjerdedel hele klaser, og er lagret 8 måneder på betongtanker. Den er også tilgjengelig i magnum, med et sympatisk lavt magnum-påslag på en femmer per flaske.

Xinomavro Young Vines 2018
Thymiopoulos, Hellas
#11441301, kr 194,90
(Vinarius)

Dufter av mørke bær og søte kirsebær, urter, lær og krydder. Saftig og lett syrlig, med flott frukt i munnen, fast struktur og god lengde med stram og tørr utgang.