Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Denavolos Dinavolino

Naturviner har fått en viss oppmerksomhet her hjemme de siste årene, og en spesiell kategori innen denne vintypen er de såkalte orangevinene. Orangeviner er hvitviner som er gjæret med drueskallene og som derfor får en dyp gul mot orange farge. Skallkontakten gir også vinene tanniner, noe som gjør at tilsettingen av sulfitt kan reduseres eller helt utelates. Vinene får ofte en struktur som gjør dem til gode matviner.

Ukens vin er den letteste av to orangeviner produsert av Giulio Armani på Az. Agr. Denavolo i Colli Piacentini i Emilia-Romagna. Giulio er vinmakeren hos produsenten La Stoppa, men har altså også sitt eget prosjekt – Denavolo – med 3 ha vinmarker i 500 meters høyde. Herfra lager han to orangeviner, Dinavolo med 8 måneders skallkontakt og Dinavolino med 6 måneders skallkontakt. Sistnevnte er den lyseste og letteste av dem, med behagelige 11,5 %. Vinen er ueiket, spontanfermentert, ufiltrert og laget med svært forsiktig svovling.

Dinavolino 2015
Denavolo, Emilia-Romagna
#9380501, kr 209,90
(Vinum)

Fremstilt av malvasia aromatica, otrugo, marsanne, trebbialo, santa maria, sauvignon blanc og en annen ukjent lokal druesort. Frisk og tiltalende orangevin med innslag av fersken, appelsin og blomster på duft. Lett, slank og svært frisk også i munnen, med fin syre, god konsentrasjon og lengde, merkbare tanniner og fast og tørr finish. Vellykket orangevin.

Mat: Kylling, lam.