Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Briljant blanc de blancs

Champagneprodusenten Pertois-Moriset har jeg tidligere omtalt med fokus på deres enkleste vin l'Assemblage, som består av like deler chardonnay og pinot noir og som er et veldig godt kjøp fra Coteaux Sézannais. Men for seksti kroner ekstra får du husets aller beste kjøp, nemlig en ren grand cru blanc de blancs fra "quatre terroirs" – først og fremst Le Mesnil-sur-Oger, sammen med Cramant, Oger og Chouilly.

Pertois-Moriset holder nemlig til i Mesnil-sur-Oger og ble etablert i 1951 av Yves Pertois fra Cramant, og hans kone Janine Moriset som kom fra fra Mesnil. I dag er det barnebarnet Cécile og hennes mann Vincent Bauchet som driver gården.

De drøyt 20 hektarene med vinmarker hos Pertois-Moriset dyrkes etter det man kan kalle for lutte raisonnée, en pragmatisk filosofi med økologisk ideal og fokus på bærekraft og naturlig balanse i vinmarken. De lar gress og blomster vokse mellom vinrankene, og var de første som tok i bruk elektrisk traktor i Champagne. Det ble i 2009 bygget en ny kjeller med temperaturkontrollerte rom for ståltanker og fat. Vinene har for det aller meste ikke gjennomgått malolaktisk gjæring.

Pertois-Moriset er medlem av den første grower champagne-organisasjonen Club Trésors de Champagne, som gir dem muligheten til å lansere en såkalt Spécial Club-champagne. Det er en grand cru blanc des blancs fra Mesnil-sur-Oger og var sist tilgjengelig på polet i 2015-årgang.

Ukens vin består av 70% druemateriale fra 2016, og resten reservevin. Den har ligget fem år på bunnfall og ble degorgert juni 2022 med 2,5 g dosage og kunne slik sett gjerne vært solgt som en extra brut.

Les Quatre Terroirs Brut
Champagne Pertois-Moriset
Varenummer: 11843001
Pris: 429,90
(Nova)

Frisk, ren og delvis fatgjæret blanc de blancs med pent intens duft av sitrus, grønne epler, et lite hint av frisk ananas, nøtter, kalkmineraler og godt uttalt autolysepreg. Pent fyldig og rik munnfølelse og godt sitruspreg, mineralkarakter i finish, knusktørr utgang og med god lengde. Veldig mye vin for pengene og holdbar i stilen.