Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Beundringsverdig baga

Bairrada i Portugal var inntil 2003 nesten fullstendig dominert av druen baga. Men da de lokale vinmyndighetene for DOC Bairrada i 2003 åpnet for planting av en rekke nye druetyper, blant annet de internasjonale sortene merlot, cabernet sauvignon og syrah, var det som svar på utfordringene med dårlig modning, ubalansert syre og røffe tanniner som følge av overdrevne avlingsutbytter, sammen med råteutfordringer knyttet til det fuktige kystklimaet. Resultatet har vært en utvanning av et allerede skrantende rykte for «the most hated wine area in Portugal», som Dirk van der Niepoort sa det under en smaking i Oslo nylig. Han selv, og en produsentsamenslutning ved navn Baga Friends har de siste årene lykkes med å få baga tilbake på kartet som kvalitetsdrue og lager nå et knippe strålende bagaviner fra gamle kalk- og leirholdige vinmarker. Ukens vin er Niepoorts Lagar de Baixo 2016.

Niepoort kjøpte Quinta de Baxio i Cantenhede i Bairrada i 2012 etter å ha samarbeidet med Filipa Pato om et annet prosjekt i området. Hans ideale er et klassisk uttrykk for baga; friske, elegante, minerale og lagringsdyktige viner med moderat ekstraksjon og alkohol, slik de smakte for 60-70 år siden. Ukens vin holder lave 11,5% alkohol, er gjæret i store tradisjonelle lagares og i ståltank med en stor andel hele klaser, før 20 måneder modning i gamle 2500-liters eikefat.

Lagar de Baixo 2016
Niepoort, Beiras
#2940101, kr. 229,90
(Winetailor)

Duft av røde bær, plommer, blomster, og streif av lær. Saftig, syrlig og elegant i munnen, lett urtepreg og fine faste tanniner. Elegant og lang utgang. Mye delikat og flott vin for pengene.

Mat: And, lam, kalv, lyst kjøtt