Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Betagende brunello

Forsommeren er her, og med det, grillsesong, røkfylte terrasser, lange kvelder og smakfulle måltider al fresco. For deg som liker å slenge litt godt rødt kjøtt eller lam på grillen, kommer her en godbit fra basisutvalget, en klassisk brunello fra den generøse årgangen 2015, signert vinhuset Col d’Orcia.

Col d’Orcia har eksistert i århundrer, og er en stor gård, med betydelig landområde på over 500 hektar. 143 av disse er avsatt til druedyrking. Dette gjør Col d’Orcia til det tredje største vinhuset i området, og den nest største produsenten av Brunello di Montalcino etter Banfi. Men de gjør det med stil. Siden Cinzano-familien – opprinnelig torinesere – kjøpte gården i 1973 og i særdeleshet etter dagens overhode, greve Francesco Marone Cinzano tok over etter hans far døde i bilulykke i 1991 har kvaliteten stått høyt i fokus. Økologisk praksis med sertifisering har siden 2018 blitt utvidet med biodynamiske forsøk, og 200 bikuber har blitt satt ut, med 60 hektar dertilhørende blomsterenger sådd. Det gjøres forskning på gamle sangiovesekloner og på oppbindingsmetoder i vinmarkene. Vinene lages i klassisk stil, uten overdreven ekstraksjon eller fatbruk, og vinene modnes for det meste i store slavonske botti.

De siste årene har jeg hatt glede av å smake modne viner hos Col d’Orcia tilbake til sekstitallet. Opptil 30 år gamle utgaver av deres vanlige brunello har vært gode, men jeg foretrekker de på rundt 10-15 år. Det er imidlertid ingen skam å benytte ukens vin i sin ungdommelige skrud til kraftige kjøttretter. Husets riserva Poggio al Vento, er en vin som alle vinelskere bør sette på listen, og helst smakes i moden tilstand. Den går i boken som en av Italias store viner. Også deres Rosso di Montalcino er en god utgave, og har vist seg særdeles lagringsdyktig i store flasker.

Brunello di Montalcino 2015
Col d’Orcia, Toscana
#4454001, kr. 345,00
(Gaia)

Økologisk dyrket, klassisk brunello med tettpakket, mørk kirsebær og morellfrukt, krydder, tobakk og lær på duft. Saftig og lett syrlig i munnen, med godt sangiovesepreg, pent fyldig med glatt tekstur, god lengde og fast, stram avslutning.