Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Areni fra Armenia

I Armenia ble det i 2007 oppdaget et 6100 år gammelt vineri, med druerester, presse og amforaer. Like før og like ved, hadde Zorah, dagens Armenias fremste vineri, etablert seg. I den enestående oppdagelsen av vingrotten Areni-1 ble de tidligste tegnene på menneskelig tilstedeværelse datert ved hjelp av karbon-14 med 8400 år gamle druestilker. Helt opp i 3700 år gamle druerester var i en slik tilstand at de kunne DNA-analyseres. Ukens vin er den fremragende Zorah Karasí 2018, laget på den lokale druen areni noir.

Zorik Gharibian er opprinnelig armener, født i Iran av flyktingforeldre, men ble utdannet i Italia, England og USA, og har sammen med sin kone slått seg opp i Milanos moteverden. Planene om å lage vin i det gamle moderlandet fikk han under sin første reise i 1998, og i 2010 ble første vin til, etter år med research og fremdyrking av gamle druesorter. Gharibians 15 hektar med vinstokker ligger ved landsbyen Rind, på 1400-1600 høydemeter i vinområdet Vayots Dzor. Jordsmonnet er steinete, sand- og kalkrikt, og phylloxerafritt, slik at stokkene kan stå på egen rot. I vineriet benyttes villgjær og vinifikasjon og lagring skjer i amfora, betongtanker og betongegg, samt botte av Allier-eik. Toscaneren Alberto Antonini har vært med fra starten som konsulterende ønolog.

Vinen Karasì er laget på den eldgamle, lokale druen som også heter areni, av stokker som er fremodlet av stiklinger fra et 1100-talls kloster i nærheten. Druen modner sent, har tykt skall og er sykdomsresistent, og tilpasset de karrige forholdene i de armenske fjellene, med kalde vintre og store temperatursvingninger mellom dag og natt. Vinstokkene er rotekte, altså upodet, eventuelt podet på gamle røtter av samme art. Navnet Karasì henspiller på modning i karas - amfora - hvor vinen fått et opphold i 12 måneder.

Zorah Karasí 2018
Varenummer: 7890001
Pris: 359,00
(Garage d’or)

Dufter av mørke bær, urter, lær, pepper og anis. Saftig, strukturert, dyp og rik vin med god frukt og fast, lang utgang med flotte tanniner.