Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Le Bistro i Trondheim

Den relativt nystartede Le Bistro i Trondheim er en klassisk fransk bistro som leverer comfort food av høy klasse. Vinlisten bærer imidlertid preg av at stedet er relativt nytt, og listen kunne med fordel utvides med litt flere modne viner og kanskje også litt flere ikke-franske viner.

Duoen Mette Beate Evensen og Martin Hovdal, med en bakgrunn fra blant annet Maaemo og Ylajali, løftet i perioden 2015-2020 Røst Teaterbistro i Trondheim til et av byens beste spisesteder. Men i juni 2020 var det slutt. Teateret ønsket ikke å fornye leieavtalen, så da måtte paret finne nye jaktmarker. Det ble til Le Bistro i Munkegata. Selv skriver de om stedet: «Langs byens eneste aveny finner du et lite stykke Frankrike midt i Trondheim. Ta med gode venner og nyt mat og drikke inspirert av det franske kjøkkenet. Bistro betyr liten kro eller vinstue – her senker vi tempoet og serverer småretter, middag eller bare et glass vin i lune omgivelser. God mat og lave skuldre – det er Le Bistro.»

Le Bistro opererer med en à la carte-meny, men man kan også velge en treretter til kr 535 eller en femretter til kr 765. Til sistnevnte kan man velge en vinmeny til kr 735. Vi valgte i utgangspunktet femretteren, men siden tanken var å anmelde stedet ble vi enige med kjøkkenet om at de skulle servere oss mindre porsjoner, men litt flere retter for bedre å kunne bedømme kjøkkenet, slik at vi endte opp med en syvretter.

Vi startet med et glass champagne, en Les Maillons Blanc de Noirs Extra Brut fra Ulysse Collin, en ganske rik champagne med fin syre og lekker mousse. Til den fikk vi servert en østers – fine claire – servert i en blåskjellbuljong og smakt til med pepperrot og persilleolje, en god start på måltidet.

Så fulgte en anretning med tyske hvite asparges servert med en særdeles luftig hollandaisesaus og anrettet med litt rossini kaviar, gressløk og brødcrumbles. Denne fikk følge av en Silvaner Scheckenbach Trocken 2018 fra Weingut Weigand i Franken, en lett uklar, lett perlende og lett bitter hvitvin som passet glimrende til maten.

Neste rett var oksetartar med kapers, rødbeter, løk, potetchips og karse. Til denne ble det servert et glass Pet Nat basert på gamay fra Jean-François Debourg i Beaujolais, altså en lys rød musserende vin. Retten var god, men kjøttet kunne med fordel vært mer grovhakket, og en liten touch med cayennepepper ville løftet både selve retten og vinmatchen.

Tredje rett var grillet sjøkreps med en eple-fennikelsalat med estragonkrem og servert med en sjøkrepsbasert glace. Til denne fikk vi et glass Pouilly-Fumé 2018 fra Serge Dagueneau i Loire, der de grønne tonene i vinen passet godt sammen med fennikelsalaten.

Fjerde rett var en oksehaleravioli servert med grillede grønne asparges, spissmorkler og en kylling-morkel-saus, det hele dandert med en chilioje og parmesan. Dette var måltidets flotteste rett, og den fikk perfekt følge av en Arbois Chardonnay 2018 fra produsenten Fumey Chatelain i Jura.

Neste rett var pannestekt skrei servert med blomkål, syltet artisjokk, jordskokkchips og en kylling-avruga-saus. Også dette var en flott rett, og den fikk følge av Hautes-Côtes de Nuits Blanc 2018 fra Anne Gros i Burgund. 2018 var ingen stor årgang for hvite burgundere, til det var været for varmt, og mange av vinene har slapp syre. Men som vanlig er det nok syre i vinene fra det kjøligere Hautes-Côtes, og vinen fungerte meget godt til skreiretten.

Hovedretten var et rosastekt fransk duebryst farsert med foie gras og steinsopp og servert med grønnkål, en karamellisert løkkrem, sprøløk og en steinsoppsaus. Til denne retten hadde vi spesialbestilt en vin med litt mer alder, en Barbaresco Montestefano Riserva 2008 fra Produttori del Barbaresco. Dette strålende kooperativet laget fabelaktige viner i 2008, og Montestefano var som vanlig den mest tanninrike av husets viner. Og det var en flott match til duen.

Desserten ble presentert som en «Isbombe» og besto av en banansorbet, en solbærsorbet og flambert marengs, og den fikk følge av en Muscat de Saint-Jean de Minervois La Frivole 2018, igjen fra Anne Gros som har en eiendom både i Burgund og i Minervois i Languedoc.

Vinlisten på Le Bistro bærer preg av at stedet er relativt nytt, og det er hovedsakelig yngre viner som listeføres. Og listen består –¬ ikke uventet – hovedsakelig av franske viner. Det er 16 musserende viner, hvorav 12 er fra Champagne. Videre er det 106 hvite viner, hvorav 87 er fra Burgund, og kun tre av hvitvinene er ikke-franske.

Listen inneholder 105 rødviner, hvorav 65 er fra Sentral-Burgund og 16 er fra Bordeaux. Pussig nok har bistroen listet bordeauxvinene under henholdsvis «left bank» og «right bank», og her har man altså maktet å bytte om på de to. Videre er det kun tre viner som er ikke-franske, og de kommer alle tre fra Sør-Afrika. Vinprisene er ikke de laveste blant restaurantene i Norge, men de er ikke urimelige.

Det er altså Burgund som er totalt dominerende i vinlisten. Jeg har forståelse for at en fransk bistro ønsker å profilere franske viner, men jeg synes nok man med fordel kunne øke innslaget av viner fra andre land. Litt tysk riesling, enkelte østerrikske hvitviner og noen italienske rødviner ville gjort vintilbudet bedre. Matbaren Renaa i Stavanger profilerer seg jo også som en fransk bistro, men er betydelig mindre dogmatisk når det gjelder stedets vinvalg.

En av mine medspisere konkluderte etter måltidet at Le Bistro er en hjertevarm bistro som leverer comfort food av høy klasse. Da DN anmeldte stedet i mars i år konkluderte artikkelforfatterne at «Landets beste bistro ligger i Trondheim». Jeg er enig i at maten på Le Bistro ligger på et meget høyt nivå, men det gjør også maten på Renaa. Og Renaa er bedre på vin.

Le Bistro
Munkegata 25, Trondheim
www.lebistrotrondheim.no

Foto: Marius Rua