Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Test: Rødvin fra Côte de Nuits-Villages, Fixin og Marsannay (+)

De høytflyvende prisene som gjør seg gjeldende for de beste røde burgunderne, gjør at det også her, i kombinasjon med et varmere klima, kan lønne seg å se nærmere på de litt mer perifere kommunene i Sentral-Burgund. I Côte de Nuits dreier dette seg om kommunene Gorgoloin, Comblancien og Premeaux-Prissey i syd og Brochon, Fixin, Couchey, Marsannay og Chenôve i nord. Det lages mest rødvin i disse kommunene, men det finnes også en liten produksjon av hvitvin. Vi har denne gangen valgt å se nærmere på de røde vinene fra disse kommunene.

I Primeau-Prissey er de fleste av vinmarkene klassifisert som premier cru og selges under nabokommunens navn, Nuits-Saint-Georges, men det er to vinmarker sørøst i kommunen, Les Vignottes og Au Leurey, som ikke er premier cru og som selges under paraply-appellasjonen Côte de Nuits-Villages. Disse to utgjør tilsammen 12 ha. Samlebetegnelsen Côte de Nuits-Villages benyttes også for 56 ha med vinmarker i Comblancien og 88 ha i Gorgoloin. Ingen vinmarker i disse to kommunene er klassifisert som premier cru.

Rett nord for kommunen Gevrey-Chambertin finner vi kommunen Brochon. Her har de sydligst beliggende vinmarkene rett til å sette Gevrey-Chambertin på vinetikettene, mens de nordligste vinmarkene bruker betegnelsen Côte de Nuits-Villages. Det er ett unntak: Deler av vinmarken Queue de Hareng har status som premier cru, og vinene fra denne har siden 1979 kunnet selges som Fixin Premier Cru Clos de la Perrière etter en forespørsel fra eieren Domaine Joliet. Clos de la Perriere omfatter derfor i dag tre parseller: La Perrière og En Suchot i Fixin og premier cru-delen av Queue de Hareng i Brochon, og denne vinmarken eies i dag i sin helhet av Domane Joliot. Grunnet et høyt historisk renommé har familien Joliet flere ganger forsøkt å få oppgradert vinmarkens status til grand cru under navnet Perrière-Chambertin, uten å ha vunnet frem.

Fixin omfatter totalt 103 ha kommunevinmarker og 22 ha klassifisert som premier cru. Viner fra kommunevindelen kan i teorien selges som Côte de Nuits-Villages, men i praksis selges alt under appellasjonen Fixin. Premier cru-vinmarkene, som alle ligger øst i appellasjonen, omfatter, utover Clos de la Perrière, Les Arvelets, Clos du Chapitre, Clos Napoléon og Les Hervelets.

Marsannay fikk først egen appellasjon i 1987. Rødvinene kunne fra 1965 bli solgt under betegnelsen Bourgogne Rouge de Marsannay, men et forsøk på å bli innlemmet i appellasjonen Côte de Nuits-Villages ble i 1970 blokkert av en gruppe produsenter fra Gorgoloin og Fixin. I stedet ble det til en selvstendig appellasjon, som i 2019 ble utvidet og som i dag omfatter 368 ha med vinmarker i kommunene Couchey, Marsannay og Chenôve. Det er for tiden ingen vinmarker klassifisert som premier cru, men det er en søknad inne til myndighetene om å oppgradere 14 vinmarker til premier cru-status. De mest åpenbare kandidatene til å oppnå denne forfremmelsen er Au Champ Salomon (i Couchey), Longeroies (i Marsannay) og Clos du Roy (i Chenôve).

Av totalt 24 viner fant panelet å kunne gi topp score til seks viner, med anbefaling av ytterligere åtte. Kun to viner ble vurdert som under pari. Det er flest viner tilgjengelig i kategoriene Côte de Nuits-Villages og Marsannay, men forbausende få representanter for Fixin.

Logg inn for å se resultatene av testen.

Foto: Jon Wyand