Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Test: Rødvin fra Côte de Nuits-Villages, Fixin og Marsannay

De høytflyvende prisene som gjør seg gjeldende for de beste røde burgunderne, gjør at det også her, i kombinasjon med et varmere klima, kan lønne seg å se nærmere på de litt mer perifere kommunene i Sentral-Burgund. I Côte de Nuits dreier dette seg om kommunene Gorgoloin, Comblancien og Premeaux-Prissey i syd og Brochon, Fixin, Couchey, Marsannay og Chenôve i nord. Det lages mest rødvin i disse kommunene, men det finnes også en liten produksjon av hvitvin. Vi har denne gangen valgt å se nærmere på de røde vinene fra disse kommunene.

I Primeau-Prissey er de fleste av vinmarkene klassifisert som premier cru og selges under nabokommunens navn, Nuits-Saint-Georges, men det er to vinmarker sørøst i kommunen, Les Vignottes og Au Leurey, som ikke er premier cru og som selges under paraply-appellasjonen Côte de Nuits-Villages. Disse to utgjør tilsammen 12 ha. Samlebetegnelsen Côte de Nuits-Villages benyttes også for 56 ha med vinmarker i Comblancien og 88 ha i Gorgoloin. Ingen vinmarker i disse to kommunene er klassifisert som premier cru.

Rett nord for kommunen Gevrey-Chambertin finner vi kommunen Brochon. Her har de sydligst beliggende vinmarkene rett til å sette Gevrey-Chambertin på vinetikettene, mens de nordligste vinmarkene bruker betegnelsen Côte de Nuits-Villages. Det er ett unntak: Deler av vinmarken Queue de Hareng har status som premier cru, og vinene fra denne har siden 1979 kunnet selges som Fixin Premier Cru Clos de la Perrière etter en forespørsel fra eieren Domaine Joliet. Clos de la Perriere omfatter derfor i dag tre parseller: La Perrière og En Suchot i Fixin og premier cru-delen av Queue de Hareng i Brochon, og denne vinmarken eies i dag i sin helhet av Domane Joliot. Grunnet et høyt historisk renommé har familien Joliet flere ganger forsøkt å få oppgradert vinmarkens status til grand cru under navnet Perrière-Chambertin, uten å ha vunnet frem.

Fixin omfatter totalt 103 ha kommunevinmarker og 22 ha klassifisert som premier cru. Viner fra kommunevindelen kan i teorien selges som Côte de Nuits-Villages, men i praksis selges alt under appellasjonen Fixin. Premier cru-vinmarkene, som alle ligger øst i appellasjonen, omfatter, utover Clos de la Perrière, Les Arvelets, Clos du Chapitre, Clos Napoléon og Les Hervelets.

Marsannay fikk først egen appellasjon i 1987. Rødvinene kunne fra 1965 bli solgt under betegnelsen Bourgogne Rouge de Marsannay, men et forsøk på å bli innlemmet i appellasjonen Côte de Nuits-Villages ble i 1970 blokkert av en gruppe produsenter fra Gorgoloin og Fixin. I stedet ble det til en selvstendig appellasjon, som i 2019 ble utvidet og som i dag omfatter 368 ha med vinmarker i kommunene Couchey, Marsannay og Chenôve. Det er for tiden ingen vinmarker klassifisert som premier cru, men det er en søknad inne til myndighetene om å oppgradere 14 vinmarker til premier cru-status. De mest åpenbare kandidatene til å oppnå denne forfremmelsen er Au Champ Salomon (i Couchey), Longeroies (i Marsannay) og Clos du Roy (i Chenôve).

Av totalt 24 viner fant panelet å kunne gi topp score til seks viner, med anbefaling av ytterligere åtte. Kun to viner ble vurdert som under pari. Det er flest viner tilgjengelig i kategoriene Côte de Nuits-Villages og Marsannay, men forbausende få representanter for Fixin. Best ut i testen kom Marsannay Les Favières 2017 og Marsannay Clos du Roy 2017, begge fra Domaine Audoin, samt Fixin 2019 fra Domaine Mongeard-Mugneret.

 

Vinforums anbefalinger etter pris:

★★★★★ Topp kjøp
★★★★ Godt kjøp
★★★ Greit kjøp
★★ For dyr
★ Styr unna

Smakspanelet:

Eirik Sand Johnsen, nettredaktør
Arne Ronold MW, vinredaktør

  

★★★★★

85
Marsannay Les Favières 2017
Domaine Audoin
#5918401, kr 509,90
(Autentico)
Lys, frisk og tiltalende marsannay med kjølig frukt, godt pinotpreg og innslag av bringebær, kirsebær, blomster og et streif av krydder og fat på duft. Pent fyldig, saftig og lett syrlig vin med kjølig frukt også i munnen, god lengde og fast, tørr og lett syrlig finish.

84
Marsannay Clos du Roy 2017
Domaine Audoin
#5078101, kr 499,90
(Autentico)
Frisk og ungdommelig marsannay med kjølig frukt, godt pinotpreg og innslag av bringebær, blomster og et streif av krydder og fat på duft. Pent fyldig, saftig og strukturert vin med flott frukt også i munnen, god lengde og fast, tørr og stram finish.

84
Fixin 2019
Mongeard-Mugneret
#12157801, spesialpol kr 509,90
(Better Wines)
Frisk og tiltalende kommunevin med flott frukt og innslag av bringebær, mørke skogsbær, krydder og et streif av fuktig skogbunn på duft. Pent fyldig og strukturert vin med glatt tekstur, flott pinotpreg i munnen, moderat syre og varm, tørr og lett rustikk finish.

83
Côte de Nuits-Villages Le Chaillot 2020
Domaine Gachot-Monot
#13438201, kr 349
(Vincompaniet)
Mørk, tett og ungdommelig villages med sublim frukt og innslag av røde og mørke bær, fat og et streif av fuktig underskog på duft. Fyldig, rik og lett syrlig vin med imponerende frukt også i munnen, god konsentrasjon og lengde og tørr og lett fatpreget finish.

83
Côte de Nuits-Villages La Croix Violette 2019
Domaine Pernot
#14018401, spesialpol kr 371,90
(eWine)
Fra Brochon. Frisk, ren og tiltalende villages med flott frukt, godt pinotpreg og innslag av bringebær, kirsebær og et streif av humus på duft. Pent fyldig, lett syrlig og strukturert vin med glatt tekstur, godt pinotpreg også i munnen, pen lengde og fast og tørr finish.

83
Côte de Nuits-Villages Le Vaucrain 2019
Louis Jadot
#14039701, spesialpol kr 399,20
(Signature Wines)
Fra nabovinmark til Clos de la Marechale. Frisk, ren og tiltalende villages med kjølig frukt, flott pinotpreg og innslag av bringebær, jordbær, blomster og et streif av fuktig underskog på duft. Pent fyldig vin med glatt tekstur, flott pinotkarakter også i munnen, fin syre, god lengde, pene tanniner og fast og tørr finish.

 

★★★★

84
Viola Odorata Côte de Nuits-Villages 2017
Domaine Naudin-Ferrand
#12257701, spesialpol kr 798,50
(OC Beverage)
Fra gamle vinstokker i Gorgoloin. Lys og noe utviklet villages med delikat pinotfrukt og innslag av røde bær, krydder og et streif av urter og fat på duft. Noe utviklet også på smak med nyanserte aromaer og delikat frukt også i munnen, god lengde og et streif av tørrstoffer i finish.

82
Côte de Nuits-Villages La Croix Violette 2018
Domaine Pernot
#12739601, spesialpol kr 363,20
(eWine)
Fra Brochon. Frisk, ren og tiltalende villages med flott frukt, godt pinotpreg og innslag av bringebær, kirsebær, plommer og et streif av humus på duft. Pent fyldig og strukturert vin med glatt tekstur, godt pinotpreg også i munnen, pen lengde og fast, tørr og lett rustikk finish.

82
Marsannay Clos du Roy 2019
Jean Fournier
#14164201, kr 460
(Moestue)
Frisk og ungdommelig marsannay med innslag av kirsebær, bringebær, mørke skogsbær, blomster og fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med god pinotfrukt i munnen, god lengde og fast og tørr finish.

81
Marsannay Cuvée Saint Urban 2019
Jean Fournier
#14170801, kr 380
(Moestue)
Frisk og ungdommelig kommunevin med innslag av kirsebær, bringebær, urter, blomster og et hint av fat på duft. Pent fyldig, syrlig, saftig vin med godt pinotpreg i munnen, god lengde, og fast og tørr finish.

81
Côte de Nuits-Villages Le Village 2017
Domaine Ballorin
#11097101, kr 384
(Tramontane)
Fra Comblanchien. Frisk og noe utviklet villages med godt pinotpreg og innslag av mørke bær, blomster og et streif av krydder og fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med godt pinotpreg også i munnen, pen lengde og tørr, krydderpreget finish.

81
Côte de Nuits-Villages Le Vaucrain 2018
Louis Jadot
#12735201, spesialpol kr 399,20
(Signature Wines)
Frisk, ren og tiltalende villages med flott frukt, godt pinotpreg og innslag av mørke bær, plommer, blomster og et streif av fuktig underskog på duft. Pent fyldig vin med glatt tekstur, flott pinotkarakter også i munnen, fin syre, god lengde og tørr og lett rustikk finish.

80
Côte de Nuits-Villages 2019
Patrice Rion
#7943201, kr 354
(Moestue)
Lys, frisk og relativt ungdommelig villages med godt pinotpreg og innslag av solmodne bringebær, blomster og et streif av fat på duft. Saftig og syrlig vin med glatt tekstur, flott frukt også i munnen, god lengde og lett syrlig, fast og tørr finish.

79
Côte de Nuits-Villages Vieilles Vignes 2019
Domaine de Bellene
#2977701, kr 319,90
(Winetailor)
Frisk og tiltalende villages med innslag av røde og mørke bær, blomster og et streif av krydder og fat på duft. Pent fyldig, syrlig og saftig vin med godt pinotpreg og flott frukt i munnen, god lengde og et streif av tørrstoffer i finish.

 

★★★

81
Côte de Nuits-Villages 2017
Geantet-Ponsiot
#12390901, kr 639,90
(Fondberg)
Frisk og noe utviklet villages med godt pinotpreg og innslag av røde og mørke bær, blomster og et streif av lær, humus og fat på duft. Pent fyldig og lett syrlig vin med god frukt i munnen og tørr og litt kantete finish.

81
Fixin Clos de la Perrière 2017
Domaine Joliet
#11780801, kr 669,30
(Garage d’Or)
Frisk og ungdommelig premier cru med godt pinotpreg og innslag av mørke bær, krydder og et streif av humus og fat på duft. Pent fyldig vin med god frukt i midtpartiet, fin syre, god lengde og fast, tørr og lett rustikk finish. Tradisjonell stil.

79
Marsannay Es Chezots 2016
Jean Fournier
#10957401, kr 414
(Moestue)
Noe utviklet marsannay med innslag av røde og mørke bær, plommer, blomster og et streif av lær, anis og fat på duft. Pent fyldig og lett syrlig vin med godt pinotpreg i munnen, pen lengde og varm, tørr og lett rustikk finish.

78
Marsannay Clos du Roy 2016
Jean Fournier
#10957501, kr 414
(Moestue)
Noe utviklet marsannay med innslag av røde bær, blomster og et streif av urter og fat på duft. Pent fyldig og lett syrlig vin med godt pinotpreg i munnen, pen lengde og varm, tørr og trå finish.

78
Marsannay Es Chezots 2019
Jean Fournier
#14164101, kr 460
(Moestue)
Frisk og ungdommelig marsannay med innslag av bringebær, mørke skogsbær, blomster og et streif av humus og fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med god pinotfrukt i munnen, pen lengde og varm, tørr og lett fatpreget finish.

77
Marsannay Clos du Roy 2015
Louis Jadot
#10903401, kr 379,90
(Signature Wines)
Noe utviklet marsannay med godt pinotpreg og innslag av bringebær, blomster og et streif av humus, krydder og lær på duft. Pent fyldig, lett syrlig og strukturert vin med god lengde og tørr finish.

76
Marsannay Clos du Roy 2014
Louis Jadot
#12349301, kr 379,90
(Signature Wines)
Lys og noe utviklet marsannay med innslag av røde bær, blomster, og et streif av humus, tørket frukt og animalske toner på duft. Middels fyldig, lett syrlig og strukturert vin med god lengde og spinkel og tørr finish.

76
Marsannay Le Chapitre 2019
Louis Jadot
#14039801, spesialpol kr 399,20
(Signature Wines)
Frisk og relativt ungdommelig marsannay med innslag av røde og mørke bær, plommer, fat og et streif av humus på duft. Pent fyldig vin med god frukt i midtpartiet og tørr og fatpreget finish. En tanke hardt eiket.

 

★★

77
Fixin Clos de la Perrière 2018
Domaine Joliet
#12731701, kr 724,20
(Garage d’Or)

73
Côte de Nuits-Villages 2019
Louis Latour
#13858301, kr 329,90
(House of Wine)

 

Testen var på trykk i Vinforum III – 2022

Foto: Jon Wyand