Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Loire: Clos Rougeard 2006 - 2018 (+)

Det er noen vinerier i verden som besitter en særegen type x-faktor for de innvidde. For sommelierer og vinelskere litt lengre frem i skoene enn de andre. Clos Rougeard har hørt hjemme der, og lenge gikk de også under radaren for de fleste. Nylig arrangerte vinbaren The Three Fifty en smaking av Clos Rougeard fra 2006 til 2018.

Clos Rougeard ble driftet av Foucault-brødrene Jean-Louis (kalt Charlie) og Bernard (kalt Nady) siden 1969. De var åttende generasjon bønder på eiendommen, som hadde vært i familiens eie siden 1600-tallet. De startet tidlig med økologisk dyrking og eiendommen ble en pioner på dette området. Og vinene, såvel som brødrene, fikk kultstatus, med sine lave avlinger, opp mot hundre år gamle vinstokker, lett hånd på vinmakingen og lang lagring i nøytrale fat. Vinmakeren Charles Joguet fra domainet med samme navn i nabokomunen Chinon skal ha ytret at "Det finnes to soler. Den ene skinner ute for oss alle. Den andre skinner inne i Foucaults kjeller".

Men etter at Charly Foucault døde i 2015 og hans sønn Antoine tok over i tospann med onkel Nady, ble familieforholdene trøblete og til slutt ble Clos Rougeard solgt til brødrene Martin og Olivier Bouygues. De har tjent sine milliarder innen telecom og eiendom, og har også eid bordeauxslottet Ch. Montrose siden 2006.

Clos Rougeard har vært Saumur-Champignys store stjerne, og har sammen med Ch. Cheval Blanc i Saint Emilion, Bordeaux (som har en spesielt høy cabernet franc-andel og som forøvrig har vært leverandør av brukte eikefat til Clos Rougeard) vært den som har vist hvor elegant og lekker cabernet franc har kunnet bli. Ryktene på byen knyttet til det nye eierskapet er litt blandet og dessverre ikke bare flatterende, men det kan man kanskje vente seg når en lokal familiebedrift overtas av styrtrike fremlinger. Det er ikke første gang man hører den låta. Vi får se!

Det var vinen Le Clos vi smakte, som motsigende nok til navnet er laget av druer fra flere plotter. Vinmarkene i området er preget av kalkholdig leire. Høyere opp på stigen og enda mer utilgjengelig er enkeltmarksvinene Le Poyeaux og spydspissen Le Bourg. De lager også en hvitvin på chenin blanc kalt Brézé fra bakketoppen med samme navn, fortsatt i Saumur. 

I vinområdet Beaujolais snakker man av og til om pinotisering, som skal bety at gamay-vinene nærmer seg pinot noir i uttrykket etter litt flaskemodning. Hvis dette skjer, så er Beaujolais ikke alene, for det gjelder også cabernet franc-vinene fra Clos Rougeard. 

Logg inn for å lese notatene fra smakingen.