Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Strålende barbarescokjøp

De lekre 2013-vinene fra det som ofte nevnes som verdens beste vinkooperativ ble lansert 2. mars, til stor interesse fra norske vinelskere. Vinene er laget i klassisk modell, med 20-30 dager skallkontakt i store tanker, og modning i botte. Kooperativet disponerer rundt 105 hektar vinmark mellom sine 52 eiere, og butikken driftes av direktør Aldo Vacca, selv fra druedyrkerfamilie, og hans vinmaker siden 1986, Gianni Testa. Sympatisk priset som de er, ble vinene raskt revet ut av importørens lager, men det står fortsatt noen flasker i enkelte polutsalg. 

Det er imidlertid ventet en ny skipning av mellom 60-120 flasker hver av Montestefano, Montefico, Ovello, Pora og Rio Sordo over påske.

barbaresco

 

Produttori del Barbaresco Pora Riserva 2013
Varenummer: 8226301
Pris: 479,90
Pora er sørvestvendt, ligger nære den temperaturregulerende Tanaro-elven, og har et nokså næringsrikt jordsmonn. Dette pleier alltid å være den enkleste og mest tilgjengelige riservaen. Her besitter PdB 10,7 hektar vinmark. 16.666 flasker laget.

Flott, aromatisk duft av røde bær, rosebusk, med underliggende jordlige toner. Pen dybde i munnen, med solmoden rik og myk frukt, flott syrlighet og fine tette tanniner. Underpresterer noe i rekken, med lavere kompleksitet og lengde, men dette er en imponerende utgave av Pora.

 

Produttori del Barbaresco Pajé Riserva 2013
Varenummer: 8226401
Pris: 479,90
Pajé er en ganske liten vinmark litt nærmere landsbyen, hvor de beste delene ligger i et sørvestvendt amfi mot elven som ligger lenger ned i dalen. PdB disponerer 1,8 hektar her. 10.000 flasker produsert.

Tiltalende floral og generøs bringebær- og kirsebærpreget nese, med hint av salvie og lær. Saftig og fersk i munnen, med persistent sursøt frukt, frisk syre hele veien, lett spicy finish og meget pene, faste tanniner ut.

 

Produttori del Barbaresco Rio Sordo Riserva 2013
Varenummer: 8226601
Pris: 479,90
Rio Sordo er også eksponert mot sørvest, og er en lang stripe på den sydlige åskammen i Barbaresco, mot grensen til Treiso. Den opptrer alltid blant de første i PdB-smakinger, med moderat tannin og tilgjengelig stil. Kooperativet har 4,5 hektar her, og produserte i 2013 13.333 flasker.

Eksponert og rik duft av solmoden rød frukt, roser, mint og edelt trevirke. Bløt og sødmefull frukt i munnen, med pen glatt tekstur, flott syrlighet, stor lengde, og stram, anispreget utgang. 

 

Produttori del Barbaresco Ovello Riserva 2013
Varenummer: 8225901
Pris: 479,90
Ovello er en stor vinmark helt nord i appellasjonen, og har en leirerik jord og stor hellning. Den strekker seg over en hel kolle, og har følgelig nesten hele spekteret av eksponering, selv om de gode parsellene er enten vendt mot sørøst eller sørvest. De øverste parsellene er de høyestliggende i Barbaresco, på 320 meter. Vinene herfra har ofte mye flott frukt, men kan også være ganske faste. PdB har 20,3 hektar her, og produserte 17.160 flasker i 2013.

Lekker nese med høy duftintensitet, rik fruktighet, solmodne bringebær, jordbær og kirsebær, fioler, salvie og lavendel. Stor, pur og bløt frukt i munnen, med kjerne av sursøte kirsebær, persistent, med bærende syre. Strammer inn mot en mineral finish med jordlige toner, og finkornete faste tanniner. Stort potensiale. 

 

Produttori del Barbaresco Asili Riserva 2013
Varenummer: 8225801
Pris: 479,90
Asili er nok den mest berømte vinmarken i Barbaresco, og ligger syd for landsbyen, med naboer som Pora, Martinenga, Rabaja og Muncagota. Kooperativets parseller er sørvestvendte. Vinene herfra kjennetegnes med en spesiell eleganse og raffinement. PdB disponerer 2,2 hektar i Asili, og laget 13.333 flasker i denne årgangen.

Den mest elegante vinen i rekken, med nobel duft av røde bær, blomster, edelt trevirke, lette lærtoner og krydder. I munnen, kjølig, løftet og kremet rødbærfrukt med frisk syrlighet, anispreg, og en indre kraft som bærer vinen hele veien ut i en mineral, presis og balansert utgang. Stram utgang, med en tett, finmasket tanninstil. 

 

Produttori del Barbaresco Rabajà Riserva 2013
Varenummer: 8226501
Pris: 479,90
De to mest dominerende åskammene i Barbaresco møtes øst i appellasjonen, i Rabajà, og vinmarken grenser i nord mot både Asili og Muncagota. Vinene herfra kan være ganske faste og med en veldig flott fruktdybde. PdB har 3,7 hektar sørvestvendt areale i Rabajà, og lagde 17.040 flasker.

Pur, presis og kirsebærpreget nese, med røde roser og hint av urter og mint. Saftig, kjølig, sursøt, fruktintens i munnen, med pen fylde og glatt tekstur. Persistent, med lett anispreget og mineral utgang, faste, stramme tanniner ut. Skikkelig spicy ettersmak. En imponerende vin. 

 

Produttori del Barbaresco Muncagota Riserva 2013
Varenummer: 8226001
Pris: 479,90
Muncagota ble tidligere tappet under navnet Moccagatta. Denne sydligste av de tre strukturerte M’ene ligger i øst, på grensen mot Neive, og er vendt mot den kjøligere formiddagssolen i sydvest. PdB har 4,5 hektar og lagde 13.333 flasker.

Duft av mørke bær, blomster, lakris, urter og streif av røyk. Saftig, dyp og nokså mørk, men kjølig frukt, tettvevd og strukturert med saltaktig preg og spicy, fast utgang. Stor lengde. 

 

Produttori del Barbaresco Montefico Riserva 2013
Varenummer: 8226101
Pris: 479,90
Montefico ligger nord for Montestefano og grenser mot Ovello, rett øst for landsbyen. Den er vendt mot syd og sydøst, men drar også nytte av kjølige vinddrag gjennom dalen. Nokså karrig og kalkholdig. PdB har 3,86 hektar. 13.333 flasker produsert.

Mørke kirsebær, pepper, lakris, nøtt og edelt trevirke på duft. Rik, saftig og konsentrert på smak med tyggbar, stram mørk frukt, flott syrlighet, krydret, knasende utgang, med stor lengde. Stramme, flotte tanniner ut, og salt finish. 

 

Produttori del Barbaresco Montestefano Riserva 2013
Varenummer: 8226201
Pris: 479,90
Montestefano er som regel den mest muskuløse vinen i kooperativets portefølje, og er også den vinmarken som gjerne høstes til sist. Vinmarken er vendt mot syd og sydøst og har høyt kalkinnhold. Kooperativets direktør Aldo Vacca pleier å kalle en Barolo fra Barbaresco. Beliggenheten er mellom Muncagota og Montefico, øst for landsbyen, på grensen mot Neive. 4,5 hektar disponeres av PdB, som produserte 17.104 flasker i 2013. Denne er i skrivende stund fortsatt tilgjengelig på lager.

Rik, intens og krydret nese, med dyp, mørk frukt, lakris, roser, hint av medisinske urter, røk og lær. Sursøt, saftig og syrlig frukt i munnen, tettvevet, med mørk bærprofil, stor persistens og en mineral, saltaktig, anispreget og stram utgang med stor lengde. Seriøse greier som trenger tid.