Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Nervi i taket

 

Våren 2018 kjøpte Roberto Conterno fra den prestisjefulle baroloprodusenten Giacomo Conterno 90% av Nervi i Gattinara. Mange har fått med seg prisøkningen på vinene fra Nervi nå etter nyttår. Deres vanlige Gattinara kostet for to år siden 229 kroner, noe som bør beskrives som et meget godt kjøp, og det ble den også av mange vinjournalister. Vinen ble i løpet av 2018 satt opp til 300 kroner og gikk så opp til 379,90. Det er det samme som den gode Antoniolo Gattinara koster. Prishoppet på toppvinene fra Nervi er mer oppsiktsvekkende. Både Molsino og Valferana 2014 kostet moderate 400 før nyttår men ble mer enn doblet i pris, til kroner 949,90. Det er mye.

Gattinara og Alto Piemonte har hatt god oppmerksomhet i det norske markedet ganske lenge, med blant andre Travaglini, Nervi, Ioppa og Cantalupo. Denne posisjonen er en uvanlighet i verdensmarkedet, sågar i Italia og i Langhe. Flere internasjonale skribenter jeg har møtt, har såvidt hørt om Alto Piemonte. Selv var jeg med å lansere Nervi i Norge etter at vingården ble kjøpt av Erling Astrup og Christopher Moestue med flere, mens jeg jobbet for norske importøren. Det var en morsom oppgave. Høy kvalitet på produktet, god pris, god story, en allerede eksisterende interesse for området og vinstilen gjorde det til en takknemlig jobb.

Men det er altså først nå at regionen dukker opp på radaren for mange vinfolk i andre markeder. Jeg hører av restaurantører i Barolo-området at også de fikk en dobling av prisene fra Nervi etter at Conterno kom inn, men også at de nå selger mye mer Gattinara, og ikke bare fra Nervi. Det er en interessant effekt.

Jeg er enig med de som mener at både prisen og prisøkningen er sjokkerende, og jeg synes forøvrig at Conterno burde ventet til han hadde vin på markedet som han selv hadde laget, selv om han skal ha hatt en finger med i spillet ganske lenge. 

Den nye prispolitikken kommer helt sikkert til å redusere Nervis salg og posisjon i det norske markedet betraktelig, blant annet lever deres to basislistinger farlig, og det er jo litt leit. Men jeg er begeistret for hva dette kan bety for Alto Piemonte, og jeg mener at en god nebbiolo fra Alto Piemonte med rette bør kunne fortjene samme pris som en god Barolo eller Barbaresco.