Logg inn / Registrer deg

Kokkens skål

 

Et eksepsjonelt champagnekjøp 

Om kort tid lanseres en skikkelig karamell i det norske champagnetilbudet. Kokken Ole Martin Alfsen har sammen med importøren Chaeos slått kloa i et 5000 flasker stort parti med en særegen Charles Heidsieck-cuvée fra 1996.

Vinen ble til som et resultat av den daværende kjellermester Daniel Thibault sine egne, og delvis hemmelige eksperimenter med blends og cuvéer. Han laget en ganske uvanlig blend for dette huset, bestående av 80% Chardonnay og 20% Pinot Noir fra 1996, som har blitt liggende i husets kalkkjellere.

Thibault gikk bort bare 55 år gammel i 2002. Charles Heidsieck har siden den gang vært gjennom flere vinmakere og også eierskifte, og denne champagnen ble liggende urørt til Ole Martin og kompani var i gang med sine egne utvelgelser for utvidelse av OMAs vinportefølje. På smakebordet fant de en årgangschampagne fra en særlig syrefrisk og mye omtalt årgang 1996, med chardonnay-materiale fra Vertus og Avize og fra Côtes de Sezanne, og pinot noir fra Montagne de Reims.

Champagne Charles Heidsieck Special Edition for OMA Brut Vintage 1996, som er det fulle navnet vinen bærer, blir tilgjengelig den 3. november på Vinmonopolet. Og prisen? 549,90.

 

To degorgeringer

Det er verdt å merke seg at partiet på hele fem tusen flasker, består av to forskjellige degorgeringer. Det vil si, de første 2500 flaskene som er hentet til Norge er degorgert i 2014, med en dosage på 10 gram per liter. De resterende flaskene er fortsatt ikke degorgert, og har ligget ikke mindre enn 20 år på bunnfall. Det betyr at vi ved neste skipning kan vente oss en vin med litt andre kvaliteter, uten flaskemodning av ferdig vin, lengre bunnfallslagring og muligens en variasjon på sukkerdoseringen.

 

COLLAGE

 

Charles Heidsieck Special Edition for OMA Brut Vintage 1996
Varenummer: 7935401
Pris: 549,90
Bestillingsutvalget, 3. november 2017

Rik og aromatisk duft av modent eple, aprikos og sitrus, honning og masse autolysekarakter, med mye nystekt brioche og hint av ristet hasselnøtt. Intens og energisk i munnen, syrlig og eplefruktig, med fyldig, myk og tett mousse. Balansert og elegant, med stor lengde, og kalkmineraler i utgangen. En glimrende champagne med flott modningskarakter.