Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

En Rama 2019: Vårtapping fra Lustau

Bodegas Lustau er tilbake med sine nytappede og ubehandlede En Rama-viner.

I Andalucía, på sydkysten av Spania ligger Jerez de la Frontera, byen som har gitt navn til denne mystiske drikken som heter sherry. Byen er en av tre som sammen former det såkalte sherrytriangelet sammen med Puerto de Santa Maria og Sanlúcar de Barrameda.

Vinene som vekker særlig interesse fra Lustau er småpartiene fra utvalgte almacenistaer, unike småprodusenter av sherry som ikke tapper vinen selv, men som leverer håndlaget vin til de større husene, og som holder til i hele sherrytriangelet.

Siden 2013 har Lustau også sluppet en serie med vår-sherryer - En Rama. En Rama betyr noe slikt som rett fra grenen, og er altså en rå, pur og fersk vin. Konseptet er relativt nytt i Jerez, og går ut på å tilby en ubehandlet sherry-stil, ufiltrert, ustabilisert og ment for rask konsum i sommermånedene. Budskapet må ikke misforstås med forenklet kvalitet, snarere tvert om, her er det de unike kvalitetene i hver av de tre byene som skal vises frem. Vintypen er altså fino-sherry, som har ligget under det beskyttende flor-laget helt frem til tapping. Gjennomsnittsalderen på alle de tre vinene er fem år.

Denne type knusktørr og bitende salt vin er utmerket som aperitif. La meg foreslå å trekke ut i ettermiddagssolen, og sette frem litt god spekeskinke, oliven, spanske mandler, og gjerne noen østers. Få ting funker som en godt avkjølt En Rama-fino da.

 

Lustau Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda En Rama 2019
Varenummer: 2828502
Pris: 204,90

Manzanilla er fino fra Sanlúcar. Beliggenheten ved kysten gir en kjøligere og mer stabil temperatur, noe som gjør at florlaget i fatene gror tykkere og med enda bedre beskyttelsesevne mot oksidering. Resultatet er typisk en slankere og friskere fino, og havbrisen sies å bidra til saline sjøtoner i vinen.

Delikat og flott manzanilla med intenst florpreg, og duft av eple, blomster, høy, lær, nøtter og sitrus, med innslag av brøddeig og oliven. Forfriskende frukt i munnen, med glatt munnfølelse, og lang, salt og knusktørr avslutning. Den mest løftede og krispe av de tre.

 

Lustau Fino de El Puerto de Santa Maria En Rama 2019
Varenummer: 5380202
Pris: 204,90

Her er materialet lagret i kystbyen El Puerto de Santa Maria, som er noe mindre eksponert for havet enn Sanlúcar, men som likeledes nyter godt av stabil og kjølig temperatur.

Rik og intens fino sherry med uttalte toner av ristede nøtter, flor, brøddeig, gule epler, smør og oliven. Streif av gul stenfrukt. Fyldig og smaksrik, med salt og tørr utgang og stor lengde. Dette er den rikeste og dypeste av de tre vinene.

 

Lustau Fino de Jerez de la Frontera En Rama 2019
Varenummer: 11095802
Pris: 204,90

Jerez de la Frontera ligger lenger inn i landet, og har en noe høyere temperatur, med varm sommer og mild, våt vinter.

Klassisk fino, med intenst florpreg, grønt eple, sitrus, mandel, brøddeig og nøtter. Balansert, lett fyldig, utpreget salin og konsentrert i munnen, med fin frukt og fin fedme, fast, tørr og lang avslutning. For meg den beste og mest komplette av årets Lustau En Rama.

 

Se alle tilgjengelige produkter fra Lustau her