Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

En Rama 2018: Fersk og knusktørr

Tre eksklusive godbiter fra Jerez har blitt lansert i bestillingsutvalget i sommer. Det er snakk om Lustau sin serie med knusktørre, ubehandlede og ferske En Rama-viner.

 

I Andalucía, på sydkysten av Spania ligger Jerez de la Frontera, byen som har gitt navn til denne mystiske drikken som heter sherry. Byen er en av tre som sammen former det såkalte sherrytriangelet sammen med Puerto de Santa Maria og Sanlúcar de Barrameda.

Bodegas Lustau er et av de høyest aktede sherryhusene, som tilbyr en lang rekke med unike og særegne viner i mange forskjellige stiler, fra ferskt og knusktørt til oksidert og sirupssøtt. Vinene som vekker særlig interesse fra Lustau er småpartiene fra utvalgte almacenistaer, unike småprodusenter av sherry som ikke tapper vinen selv, men som leverer håndlaget vin til de større husene, og som holder til i hele sherrytriangelet.

Siden 2013 har Lustau også sluppet en serie med vår-sherryer: En Rama. En Rama betyr noe slikt som rett fra grenen, og er altså en rå, pur og fersk vin. Konseptet er relativt nytt i Jerez, og går ut på å tilby en ubehandlet sherry-stil, ufiltrert, ustabilisert og ment for rask konsum i sommermånedene. Budskapet må ikke misforstås med forenklet kvalitet, snarere tvert om, her er det de unike kvalitetene i hver av de tre byene som skal vises frem, nærest mulig slik de smaker rett fra tønna. Og vintypen er altså fino-sherry, som har ligget under det beskyttende flor-laget helt til tapping.

Dette er aperitif-vin. Jeg tør foreslå å trekke ut på terrassen, og sette frem litt god spekeskinke, oliven, spanske mandler, og gjerne noen østers på bordet. Ingenting funker som en godt avkjølt En Rama-fino da.

 

Lustau Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda En Rama 2018 
Varenummer: 2828502
Pris: 199,90

Manzanilla er fino fra Sanlúcar. Beliggenheten ved kysten gir en kjøligere og mer stabil temperatur, noe som gjør at florlaget i fatene gror tykkere og med enda bedre beskyttelsesevne mot oksidering. Resultatet er typisk en slankere og friskere fino, og havbrisen sies å bidra til saline sjøtoner i vinen.

Delikat og flott Manzanilla med snittalder på 4-5 år. Florpreget, med lett floral duft over fersk eplefrukt, sitronzest, lær, nøtter, brøddeig og urtetoner. Forfriskende, salin og intens i munnen, med fin fruktighet, og en lang, salt, olivenaktig avslutning.

 

Lustau Fino de El Puerto de Santa Maria En Rama 2018 
Varenummer: 5380202
Pris: 199,90

Her er materialet lagret i kystbyen El Puerto de Santa Maria, som er noe mindre eksponert for havet enn Sanlúcar, men som likeledes nyter godt av stabil og kjølig temperatur. Gjennomsnittsalderen er 5 år.

Elegant duft av gule epler, flor, gjærbakst, ristet nøtt og oliven. Glatt og fet i munnen, med intens, rik frukt, sitronskall, bitende salin og tørr utgang og stor lengde. En fyldig, detaljert og lekker fino. Kollega Arne Ronold vurderte manzanillaen som best. Jeg tror jeg går for denne.

 

Lustau Fino de Jerez de la Frontera En Rama 2018
Varenummer: 5380302
Pris: 199,90

Jerez de la Frontera ligger lenger inn i landet, og har en noe høyere temperatur, med varm sommer og mild, våt vinter. Tiltalende nese, mer kjølig og dempet enn El Puerto, med florpreg, grønne epler, sitrus, blomstertoner, mandel, oliven, høyloft og plenty av gjærtoner. Frisk og salt i munnen, med fersk frukt, og en stram, tørr og lang utgang.

 

De tre sherryene ble sluppet i kvantum av 120 halvlitersflasker i juli, og er fortsatt å finne på Vinmonopolet.no.