Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Vespolina

De nebbiolobaserte rødvinene barolo og barbaresco har i dag status som Piemontes to store viner, men går man noen hundre år tilbake i tid sto faktisk de nebbiolobaserte vinene fra lenger nord, i Alto Piemonte, høyere i kurs. Mens barolo og barbaresco lages av ren nebbiolo, er vinene fra Alto Piemonte ofte laget på nebbiolo iblandet støttesorter som vespolina, croatina og uva rara. Og på 1700- og 1800-tallet var vinene fra Alto Piemonte, og da særlig viner av vespolina, konsekvent dyrere enn stort sett alle andre italienske rødviner. I dag er det få som lager vin av ren vespolina, men en produsent som satser på denne spesialiteten er Azienda Vitivinicola Ioppa som holder til rett utenfor DOCG Ghemme. Ukens vin er Coda Rossa Vespolina 2016 fra Ioppa.

Familiehuset Ioppa ble etablert i 1852, og det er i dag sjette generasjon representert ved Georgio Ioppa som er ved roret (etter at broren Gianpiero døde i 2016), godt hjulpet av barna Andrea og Luca og nevøen Marco. Eiendommen omfatter i dag 27 ha med vinmarker, hvorav snaut 5 ha er tilplantet med vespolina. Ukens vin kommer fra vinmarker i Sizzano og er gjæret og lagret på ståltanker.

Vespolina Coda Rossa 2016
Ioppa, Alto Piemonte
#3665101, kr 150
(Winemarket)

Frisk, tiltalende og ueiket vespolina med innslag av kirsebær, fioler og et streif av pepper, roser og lær på duft. Pent fyldig, saftig og lett syrlig vin med flott frukt i munnen, god lengde og fast og tørr finish.

Mat: Pasta, kylling, lam