Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Strada Provinciale 68

Arianna Occhipinti er ikke et ukjent navn for de som interesserer seg for gode, autentiske og stedegne italienske viner. Hun gjorde seg bemerket fra tidlig 2000-tall som uredd, meningssterk og nytenkende ung kvinne i det patriarkalske Sicilia, med filosofier om økologisk dyrking, spontanfermentering, bruk av hele klaser og tapping uten filtrering. Hun bygget, med støtte fra sin vinmakeronkel Giusto Occhipinti opp sitt vinhus til dagens 28 hektar i området rundt Vittoria på sydsiden av øya.

Ukens vin er Ariannas SP 68, som er oppkalt etter provinsveien - eller fylkesveien, kan vi kanskje kalle den - som strekker seg forbi vinmarken. Vinen er laget på 70 % frappato og 30 % nero d’avola, holder forfriskende 12,5% alkohol, er økologisk sertifisert, spontanfermentert og ueiket.

SP 68 er en av få intelligente testlanseringer gjort av en vinimportør i mars. I testutvalget kan importørene selv velge et produkt som skal få prøve seg i basis, for å se om interessen og salget holder for en fast plass videre etter seks måneder. Det er forstemmende mange håpløse produkter som lanseres på test, og det vitner om både lav kvalitetsforståelse og lav markedsforståelse blant norske vinimportører. Men dette produktet er det lov å ha tro på. Presse, vinelskere og vinmonopolansatte kjenner vinen og vet hva produsenten står for, og mange liker den. Så da får vi håpe at det går bedre denne gangen, SP 68 var nemlig innom basisutvalget uten å klare seg for et par år siden. Min anbefaling er herved overlevert.

SP 68 Nero d'Avola e Frappato 2017
Occhipinti, Sicilia
#5873201, kr. 229,90
(Unico Real Wines)

Tiltalende duft av røde og mørke bær, urter, einer og pepper. Kjølig og saftig frukt i munnen, med god syre, bra intensitet og lang, stram avslutning. Allsidig matvin, som i disse dager gjerne kan planlegges som følge til påskelammet.