Logg inn / Registrer deg
Coravin - En vinrevolusjon!

Ukens vin: Stilig ciliegiolo

Fuori Mondo Libero 2015. Foto: Eirik Sand Johnsen

Toscanske rødviner er ofte basert på druesorten sangiovese, som er Italias mest plantede druesort. Via DNA-analyser publisert i 2007 har man funnet ut at sangiovese er en krysning av druesortene ciliegiolo og calabrese di montenuovo, selv om andre hevder at det er omvendt og at ciliegiolo har sangiovese som stamfar. Ciliegiolo finnes flere steder i Italia, men mest i Toscana, der den som oftest brukes som blandingsdrue sammen med blant annet sangiovese. Ciliegiolo har tatt navn etter ordet ‘ciliegi’, som betyr ‘små kirsebær’. Den har et uttalt preg av kirsebær på både duft og smak, men ses sjelden som endruevin. Det finnes imidlertid unntak, og ukens vin er Libero 2015 fra Fuori Mondo av ren ciliegiolo.

Fuori Mondo ble etablert av Olivier Paul-Morandini i 2009 i kystområdet Maremma i Toscana 150-180 moh. Paul-Morandini, belgier av fødsel, jobbet tidligere 12 år i EU-systemet, men falt for vinene fra eiendommen Volpaiole på en ferietur i Toscana. Det resulterte i et besøk hos produsenten, et eldre sveitsisk ektepar, som solgte eiendommen til Paul-Morandini i 2009. Vinene lages i dag med hjelp av ønologen Luca d’Attoma, de er sertifisert økologiske og driften på eiendommen er lagt om til biodynamiske prinsipper siden 2015.

Libero 2015
Fuori Mondo, Toscana 
#7350201, kr 350 
(Garage d’Or)

100 % ciliegiolo. Frisk og druetypisk maremmavin med innslag av kirsebær, fioler og et streif av fat på duft. Middels fyldig, lett syrlig og saftig vin med kirsebærpreget frukt også i munnen god lengde og fast og tørr finish. Imponerende vin av denne druen.

Mat: Pasta, lam, okse