Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Proper Priorat

Priorat, eller Priorato som det heter på katalansk, er uten tvil det mest spektakulære vinområdet i Catalonia. Navnet Priorat – som betyr «kloster» – har oppstått fordi det for ca 1000 år siden ble anlagt et kloster på det stedet en gjeter hadde opplevd et syn: En flokk engler i fullt ornat gikk opp en trapp mot himmelen. Klosteret fikk navnet Priorat de Scala Dei, og den lokale landsbyen har bevart navnet Scala Dei: «Guds trapp».

Området lå lenge nærmest i en vinmessig dvale med svært liten produksjon av primært rødviner på basis av garnacha og cariñena fra svært gamle vinstokker, men et nytt prosjekt som ble startet i området mot slutten av 1970-tallet av en gruppe vinmakere som så et stort potensial satte fart i utviklingen, og området er i dag ett av kun to spanske vinområder med vinlovens høyeste klassifikasjon DOCa. De beste vinene er i dag blant Spanias aller dyreste, men det finnes også gode viner med en fornuftig prislapp. Ukens vin er Nita Priorat 2015 fra Meritxell Palleja.

Meritxell Palleja kommer fra en vinproduserende familie, som etter endt utdannelse som ønolog og med praksis fra Pine Ridge i California, Domaine Leflaive i Burgund og Alvaro Palacios i Priorat satte opp sitt eget prosjekt i området. Den ueikede vinen Nita Priorat 2015 er laget på biodynamisk dyrkede druer fra en eiendom på 5 ha og er oppkalt etter bestemorens hjem Cal Nita.

Nita Priorat 2015
Meritxell Calleja, Catalonia
#10440601, kr 199
(Winemarket)

45 % grenache, 35 % carignan, 15 % cabernet sauvignon og 5 % syrah. Mørk og ueiket priorat med innslag av mørke bær, krydder, mineraler, urter og et streif av lær på duft. Fyldig, kraftig og strukturert vin med fin syre, god lengde, pent integrerte 14,5 % alkohol og fast og tørr finish.

Mat: Oksekjøtt, vilt

10440601-2