Logg inn / Registrer deg
Coravin - En vinrevolusjon!

Ukens vin: Persistent persan

Italia er kjent for sine mange lokale druesorter, og intet vinland kan skilte med like mange druesorter som støvellandet. Men også Frankrike har sitt å by på. I området IGP Isère, mellom Jura og Lyon, har Nicolas Gonin tatt tak i gamle lokale druesorter som mécle, persan, verdesse, bia blanc, servanin, onchette, sérèneze og hibou rouge. Ukens vin er Persan 2015 fra Gonin.

Opprinnelsen til persan er ukjent, men Jancis Robinson foreslår at navnet persan kan være en variant av princens, som er navnet på en liten landsby i Savoie, øst for Grenoble, som siden 1600-tallet har vært kjent for kvaliteten på sine viner. Druen var mye plantet i Savoie før phylloxera, men senere har den nesten gått i glemmeboken, og i 2012 var det kun registrert 9 ha tilplantet med denne druen.

Nicolas Gonin har i dag 5,5 ha med vinmarker i Isére, hvorav 0,8 ha er tilplantet med persan. Produksjonen er sertifisert økologisk siden 2012, det brukes kun naturlig gjær, vinene verken klares eller filtreres og det tilsettes minimalt med sulfitt.

Persan 2015
Nicolas Gonin
#3753101, kr 246,10
(Garage d’Or)

100 % persan. Lys, frisk, ueiket og tiltalende savoievin med kjølig frukt og innslag av mørke bær, blomster og et streif av krydder på duft. Middels fyldig vin med sublim frukt også i munnen, fin syre, god lengde, moderate 12 % alkohol, pene tanniner og fast og tørr finish. Delikat stil, og om mulig enda bedre enn den gode årgang 2014.

Mat: Kylling, pasta, lam.