Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Makeløs Maggiorina

I skrivende stund, den 30. mars, er det lette drag i den milde vårluften her på torget i Novara i nordlige Piemonte. I de omkringliggende vinmarkene skyter plantene knopper, og særlig er det nebbiolo med best eksponering som har kommet lengst. Ukens vin er en sjarmerende bondevin fra Boca, som ligger noen mil lenger nord i provinsen.

Maggiorina er navnet på en helt spesiell oppbindingsteknikk, hvor flere vinplanter - gjerne av flere druesorter - strekkes ut fra et sentrum, og lager et kvadrat av modergrener hvorfra nye, fruktbærende grener kan springe opp. Systemet opprinner fra den romerske antikken, og har blant annet den hensikt å sørge for flere retningseksponeringer i tilfelle haglbyger, som ikke er helt uvanlig i disse trakter.

Da den sveitsiske vinimportøren Christoph Kunzli tok over det vineriet som nå heter Le Piane, med vinreservene og den halve hektaren med vinmark, etter den gamle Antonio Cerri, hadde han ikke bare med seg erfaring med vinmaking fra Toscana, men et spesielt engasjement for den forglemte og så godt som utdødde vinkommunen Boca. Med tålmodighet, forhandlinger og ekstremt restaureringsarbeid har han skaffet seg ni hektar med vinmark i kommunen, fra flere titalls små eiere. Men det var ikke vinmark han kjøpte, for det meste var det skog - gamle, ugjenkjennelige, og fullstendig gjengrodde vinmarker fra storhetstiden før verdenskriger og industrialisering.

Ukens vin er Kunzlis hommage til den rustikke, enkle landsens vin. Det er en såkalt field blend, nemlig at de forskjellige druene - 13 stykker er det - vokser sammen, plukkes sammen, og fermenteres sammen. Det er et poeng for han det gjøres slik. En del av druematerialet kommer fra maggiorina-oppbundede vinstokker og andre fra mer oppdaterte vinmarker, men filosofien forblir den samme. Kunzli er en av Nord-Piemontes aller beste vinmakere akkurat nå, og selv hans enkleste vin kan anbefales på det varmeste.

Le Piane La Maggiorina 2016
#2154101, kr 204,90
(Moestue)

Blanding av 13 ulike druesorter, også hvite druer, med hovedvekt på nebbiolo, croatina og vespolina. Duft av sursøte skogsbær, urter, blomster og knust pepper. Sursøt og kjølig i munnen, med flott syrlighet, saftig frukt og god lengde. Fast, lett urtebitter og lang avslutning. En karakterfull og lett rustikk vin.