Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Lustaus ferskeste

De siste årene har tre godbiter fra Jerez blitt lansert i bestillingsutvalget ved sommerstid. Det er snakk om Lustau sin serie med knusktørre, ufiltrerte og ferske En Rama-viner. Ukens vin er deres En Rama Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda.

I Andalucía, på sydkysten av Spania ligger Jerez de la Frontera, byen som har gitt navn til denne mystiske drikken som heter sherry. Byen er en av tre som sammen former det såkalte sherrytriangelet sammen med Puerto de Santa Maria og Sanlúcar de Barrameda.

Vinene som vekker særlig interesse fra Lustau er småpartiene fra utvalgte almacenistaer, unike småprodusenter av sherry som ikke tapper vinen selv, men som leverer håndlaget vin til de større husene, og som holder til i hele sherrytriangelet. Siden 2013 har Lustau også sluppet en serie med vår-sherryer - En Rama. En Rama betyr noe slikt som rett fra grenen, og er altså en rå, pur og fersk vin. Konseptet er relativt nytt i Jerez, og går ut på å tilby en ubehandlet sherry-stil, ufiltrert, ustabilisert og ment for rask konsum i sommermånedene. Budskapet må ikke misforstås med forenklet kvalitet, snarere tvert om, her er det de unike kvalitetene i hver av de tre byene som skal vises frem. Vintypen er altså fino-sherry, en type sherry som har ligget under det beskyttende flor-laget helt til tapping.

Dette er aperitif-vin. Jeg tør foreslå å trekke ut på terrassen, og sette frem litt god spekeskinke, oliven, spanske mandler, og hvorfor ikke noen østers på bordet. Få ting funker som en godt avkjølt En Rama da.

Lustau En Rama Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda 2020
Varenummer: 2828502
Pris: 228,00
(Moestue)

Frisk og løftet duft av sitrus, eple, flor, brøddeig, oliven i saltlake og med et streif av blomster. Tørr, intens og flott i munnen, med fin syrlighet, salt mineralitet hele veien, fersk valnøttpreget utgang med stor lengde. Kjølende, steinete ettersmak. Glimrende manzanilla og den mest delikate og vinøse av de tre En Rama-vinene.

 

Det er nå kun Manzanilla de Sanlúcar som er tilgjengelig for bestilling, mens de to andre er tilgjengelig på enkelte polutsalg. Disse kan også anbefales på det sterkeste.

 

Lustau En Rama Fino de El Puerto di Santa Maria 2020
Varenummer: 5380202
Pris: 228,00

Dufter av epler, brøddeig, høy og oliven, med flott florpreg og ristede nøtter. Glatt og mer viskøs enn Sanlúcar, med tettvevd og stofflig munnfølelse. Ristet nøtt i finish, og salt utgang med stor lengde. Den fyldigste og rikeste i rekken, men med god friskhet.

Lustau En Rama Fino de Jerez 2020
Varenummer: 11095802
Pris: 228,00

Dufter av brøddeig, ristede nøtter ala macadamia, med streif av sitrus, smør og mandler. Fyldig, glatt og pur i munnen, med flott dybde, knusktørr og lang finish, med bitende salt mineralitet. Glimrende fino.