Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Glimrende Mimmo

På midten av 1800-tallet var vinområdene i Nord-Piemonte, nærmere bestemt i provinsene Novara og Vercelli, blant de mest berømte nebbiolobaserte vinområdene i Piemonte på linje med Barolo. Produksjonen var betydelig og vinene var blant de første til å bli flasketappet i Italia. Siden den gang har det gått nedoverbakke, og vinproduksjonen i appellasjonene Gattinara, Ghemme, Lessona, Fara, Bramaterra, Sizzano og Boca er i dag kun en brøkdel av hva den en gang var. Men de aller siste årene synes utviklingen å ha snudd. Ghemme og Gattinara har oppnådd status som DOCG, og flere nye produsenter har sett dagens lys, anført av folk som Paolo de Marchi i Lessona og Christoph Künzli i Boca.

Særlig sistnevntes viner imponerer og gir en god indikasjon på det kvalitetspotensial som bor i regionen. Boca er den nordligste og høyestliggende appellasjonen i området, og sveitseren Christoph Künzli kjøpte sin første parsell på 0,6 ha i 1998 av den da over 80 år gamle Antonio Cerri. I dag har han 9 hektar satt sammen av små parseller, og han lager utover DOC Boca blant annet også rødvinene La Maggiorina, Le Piane og Mimmo. Ukens vin er Mimmo 2015 som er klassifisert som en «vino rosso», altså uten DOC(G)-betegnelse.

Mimmo 2015
Le Piane, Alto Piemonte
#691201, kr 279.90
(Moestue)

70 % nebbiolo, 25 % croatina og 5 % vespolina. Lys, frisk og tiltalende nordpiemontesisk vino rosso med kjølig frukt og innslag av kirsebær, fioler, lær og et streif av krydder på duft. Middels fyldig vin med glatt tekstur, fin syre, stor lengde og fast, stram og tørr finish. Elegant stil.

Mat: Pasta, lam, okse