Logg inn / Registrer deg
Coravin - En vinrevolusjon!

Ukens vin: Giacosas Grignolino

Piemonte er først og fremst kjent for sine store rødviner av nebbiolodruen – Barolo og Barbaresco – men også viner av barbera og dolcetto vil være kjent for de fleste. Som i mange av de andre italienske regioner finnes det imidlertid et stort mangfold av lokale druesorter, og rødviner av pelaverga, freisa og grignolino er f.eks. også verd å prøve.

Ukens vin er Grignolino 2016 fra produsenten Fratelli Giacosa. Grignolino kjennetegnes ved en usedvanlig kombinasjon av lite farge og høyt innhold av syre og tanniner. Vinene blir dermed relativt lyse, syrlige og tanninholdige, og er først og fremst regnet som matviner. Druesorten var tidligere relativt utbredt i Piemonte, men har nok mistet mye av sitt fotfeste grunnet den krevende vinstilen. Vinen er imidlertid glimrende til fet mat, som for eksempel italiensk spekemat.

Fratelli Giacosa ble etablert som et lite vinhus av Giuseppe Giacosa i 1895 og ble siden utvidet av sønnen Leone. Leones to sønner Valerio og Renzo skapte navnet Fratelli (brødrene) Giacosa, og det er i dag fjerde generasjon i form av fetrene Maurizio og Paolo som driver eiendommen, som i dag omfatter 50 ha med vinmarker.

Grignolino d’Asti 2016
Fratelli Giacosa, Piemonte
#7315701, kr 154,90 
(Divini)
Lys, frisk og tiltalende grignolino med innslag av kirsebær, blomster og et streif av krydder på duft. Middels fyldig, syrlig og strukturert vin med flott frukt i munnen, markante tanniner og fast, tørr og stram finish. Matvin par excellence.

Mat: Italiensk spekemat, pasta, lam.