Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Chapeau, Chinon!

Druesorten cabernet franc er vel mest kjent som blandingsdrue i Bordeaux, der den er den tredje mest beplantede druen i regionen etter merlot og cabernet sauvignon. Men selv i Bordeaux finnes det eksempler på viner, selv helt i toppsjiktet, der cabernet franc spiller førstefiolin. Gode eksempler er Ch. Cheval Blanc og Ch. Figeac i Saint-Emilion.

I Loire har cabernet franc etter hvert fått monopol i sentrale appellasjoner som Chinon, Bourgeuil, Saint-Nicolas-de Bourgeuil, Saumur og Saumur-Champigny, selv om det enkelte steder fortsatt finnes beplantninger med cabernet sauvignon. I det kjølige klimaet i Loire er det imidlertid ikke gitt å få perfekt modning på cabernet franc, og vinkvaliteten kan i blant synes noe variabel. Men i gode årganger og fra gode produsenter er det her mange gode kjøp å hente. Ukens vin er Chinon les Grézeaux 2015 fra Bernard Baudry.

Baudry, som kommer fra en vindyrkerfamilie, startet sitt eget domaine med 2 ha i Chinon i 1975. Sønnen Matthieu ble med på prosjektet i år 2000, og domainet omfatter i dag 32 ha med vinmarker, og vinmarkene har vært dyrket økologisk siden 2006. Les Grézeaux kommer fra 50 år gamle vinstokker (eiendommens eldste) og er modnet på 3-5 år gamle fat.

Chinon les Grézeaux 2015
Bernard Baudry, Loire
#9739801, kr 229
(Vinarius)

100 % cabernet franc. Frisk, ungdommelig og typeriktig chinon med innslag av bringebær, lær og et streif av paprika på duft. Pent fyldig og strukturert vin med flott frukt i munnen, fin syre, god konsentrasjon og lengde og fast og tørr finish. Holdbar stil.

Mat: Lam, okse