Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Champagne Conversation

Champagnetypen Blanc de Blancs («hvitvin av hvite druer») ble etablert av huset Salon tidlig på 1900-tallet og har økt markant i popularitet etter andre verdenskrig. Det er spesielt vinene fra Côte des Blancs syd for Epernay som er i skuddet, og særlig fra grand cru-kommuner som Le Mesnil-sur-Oger, Avize, Cramant og Oger. Salon er fortsatt blant de ledende produsentene både når det gjelder pris og kvalitet, men huset Krug har gjort dem rangen stridig med vinen Clos du Mesnil, som ble laget første gang i 1979. Ukens vin er Conversation Blanc de Blancs Grand Cru Brut fra J.L. Vergnon.

Didier Vergnon og sønnen Clement driver huset J.L. Vergnon, som ble etablert i 1950 i landsbyen Le Mesnil-sur-Oger. Første vin ble imidlertid ikke produsert før i 1985. Eiendommen omfatter 5 ha med vinmarker, primært i Le Mesnil-sur-Oger, men også med parseller i Avize, Oger, Vertus og Villeneuve. Ukens vin er laget av 100 % chardonnay fra vinmarker i Le Mesnil-sur-Oger, Avize og Oger, er gjæret på ståltanker og har modnet tre år på bunnfallet før degorgement. Vinen har lav dosage og kunne i prinsippet vært solgt som en Extra Brut.

Conversation Blanc de Blancs Grand Cru Brut
J.L. Vergnon, Champagne
#9389901, kr 349,90
(B & R Wine)

Basevin fra 2013, nonmalo. Frisk, ren og typeriktig blanc de blancs med innslag av glassepler, lime og et streif av kalkmineraler på duft. Slank, syrlig og frisk også i munnen, med et streif av sødme inn, fin mousse, god lengde og krisp, tørr og eplepreget finish.

Mat: Aperitiff, skalldyr, fisk