Logg inn / Registrer deg

Ukens vin: Bonipertis Bartön

Nord-Piemonte, eller Alto-Piemonte som regionen også omtales som, for 150 år siden høyt i kurs som vinområde, noe som vi har vært inne på tidligere, og flere av vinene var mer berømte enn Barolo. Men siden da har regionen vært gjennom en nedtur av dimensjoner, noe som først og fremst skyldes en markant avfolkning, som dels skyldes en stor emigrasjon til Den nye verden, dels industrialiseringen som gjorde at folk flyttet til de nærliggende storbyene Milano og Torino. Men i nyere tid er regionen i ferd med å få en renessanse. Det er i dag 2 DOCG-er i Alto Piemonte, Gattinara og Ghemme, 5 genuine DOC-er, Boca, Bramaterra, Fara, Lessona og Sizzano samt paraply-DOC-ene Costa della Sesia og Colline Novaresi. Den primære druesorten er her, som i Barolo og Barbaresco, nebbiolo, men i Alto Piemionte forkommer det også enkelte støttesorter som uva rara og vespolina. Gattinara og Ghemme er de klart mest profilerte, mens vi i Norge også jevnlig har sett gode viner fra Boca og Lessona. Bramaterra, Fara og Sizzano er imidlertid mer sjelden kost her hjemme, selv om kvaliteten ofte er fullt på høyde med de øvrige appellasjonene i regionen. Ukens vin er Fara Bartön 2013 fra Gilberto Boniperti.

Azienda Agricola Gilberto Boniperti ble etablert i 2003, med 3 ha vinmarker tilplantet med nebbiolo, vespolina og barbera. Om husets filosofi skriver Boniperti selv følgende: «When you don’t know what to do, just go to the vineyard ... there is always something to do there!» My grandfather used to repeat this over and over again when I was a little boy, and I would have never imagined that it would become one of his greatest advices, one of the basic concepts of my work and life philosophy: full dedication to my vineyards, many hours of manual work, painstaking care for details in following the wine-making process and last but not least the patient wait for the slow and vital ripening of my wines. I now realize that it is these ancient values that have made my work and its products so precious today, making them stand out: a ‘slow work practice’ that is probably not in line with modern fast-paced rhythms, but which I am proud to carry on and perform in my daily life.»

Ukens vin har 20 dagers skallmaserasjon og er modnet i 20 måneder på 21 hl eikebotti. Vinen ble kjøpt som partikjøp av Vinmonopolet, og selv om varelageret hos importøren er tomt, er den fortsatt å finne i hyllene i 127 butikker. 

Fara Barton 2013
Boniperti, Piemonte
#8155701, kr 259,90
(Moestue)

70 % nebbiolo og 30 % vespolina. Frisk og ungdommelig nordpiemonteser med innslag av kirsebær, lær, roser og et streif av fat på duft. Pent fyldig og lett syrlig vin med flott frukt i munnen, god lengde og stram og tørr finish.

Mat: Pasta, lam, okse