Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Billigvinen til Bill

Australsk vinproduksjon har i mange år vært dominert av kommersielle konsumviner for massemarkedet, fremstilt av store industrielle selskaper. Men de siste par årene har det dukket opp en ny trend i Australia som står i skarp kontrast til den etablerte vinindustrien. En ny generasjon av vinmakere, ofte utdannet i klassiske europeiske områder som Burgund og Nord-Rhône, ønsker å lage vin etter europeiske idealer med fokus på opprinnelsesområde og forsiktig bruk av både eik og sulfittdosering. En av pionerene innen denne utviklingen er den allerede legendariske William Downie. Ukens vin er Bill Downie Petit Verdot 2016 fra en biodynamisk dyrket vinmark ved Murray River i South Australia.

Downie er mest kjent for en begrenset produksjon av pinot noir-viner under eget navn fra ulike deler av Australia i tillegg til å være vinmaker ved prosjektet Thousand Candles i Yarra Valley. Men alle disse vinene er relativt dyre, så da han fikk mulighet til å kjøpe druer fra denne petit verdot-vinmarken i Riverland, så han muligheten for å lage en vin i litt større kvanta til en mindre prohibitiv pris. Druene til ukens vin er håndhøstet, gjæret med naturlig gjær og tappet uten klaring, uten filtrering og kun med en ørliten dose tilsatt sulfitt.

Bill Downie Petit Verdot 2016
William Downie, South Australia
5898901, Bestillingsutvalget (på lager i 10 butikker)
kr 179,90
(Autentico)

Mørk, frisk og lavt svovlet petit verdot med kjølig frukt og innslag av mørke bær, fioler og et streif av bergamott og krydder på duft. Pent fyldig, rik og strukturert vin med kjølig frukt også i munnen, god lengde og fast og tørr finish. Biodynamisk dyrket.

Mat: Lam, okse, vilt.