Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Behagelig bordeaux

Det er vel en grei generalisering at bordeauxviner har vært vino non grata blant min generasjon og nedover (undertegnede er født i den gode bordeauxårgangen 1982). Det er ikke vanskelig å forstå, vinstilene i dette strøket er jo litt strenge, og ikke laget for rastløse sjeler med mer eller mindre bevisste krav til tidsriktig innpakning og umiddelbare gleder. Jeg synes imidlertid at det har begynt å løsne, og nå har retter som biff og bearnaise ikke bare dødd og gjenoppstått på tull, men fått et veritabelt ikke-ironisk fotfeste - og da følger andre klassikere med. Det er høst, det er kjøtt i ovnen, kaldt i luften, og det er på tide å åpne en god bordeaux.

En misoppfatning som har vokst frem er at det er dyrt å drikke vin fra Bordeaux. Det stemmer ikke. Toppvinene koster det hvite ut av øyet, slik toppviner gjør. Imidlertid er det godt mulig å finne gode, og også modne viner til en bra pris. Arne Ronold har for ikke lenge siden trukket frem 2000 Ch. Simard, og jeg tør også nevne Ch. Dudon Reserve de la Cave fra samme årgang. Ukens vin er imidlertid Ch. Rioublanc 2011.

Château Rioublancs 50 hektar med økologisk dyrkede vinmarker ligger i Saint Ciers d’Abzac, og tilhører AOP Bordeaux, beliggende på østsiden, et lite stykke nordvest for Pomerol. Vinene gjæres med villgjær i ståltanker og en tredjedel av vinen modnes på eikefat.

Ch. Rioublanc 2011
Pris: 159,90
Varenummer: 7771201
Basis, kategori 2
(Natural Selections)

Består i denne årgangen av 80% merlot og resten cabernet franc. Flott nese med plommer, skogsbær, jordlige toner, lær og trevirke. Pent fyldig, med fin friskhet, god frukt i munnen, og fast utgang. Mye drikkeklar bordeaux for pengene.

Mat: Lam, okse.