Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Grosse Gewächse 2017

VDP, Verband Deutsche Prädikatweingüter, inviterte som vanlig til «sneak preview»-smaking i slutten av august for årets GG-lanseringer i september, primært hvitviner fra årgang 2017 og rødviner fra årgang 2016. Det lages mer GG-viner enn noensinne, men ikke alle blir presentert i Wiesbaden. Flere og flere produsenter synes vinene er for unge, og for eksempel Johannes Leitz og Weingut von Winning viste ingen viner frem på årets smaking, mens Bürklin-Wolf og Reichsrat von Buhl viste frem hvitvinene fra årgang 2016. Og jeg tipper det er en utvikling vi vil se mer av i fremtiden, at produsentene venter ett år ekstra med å vise frem vinene; det er jo tross alt. Viner ment for lang lagring.

Årgang 2017 begynte med en tidlig og varm vår, tidlig knoppskyting, og som så mange andre steder i Europa, ble også de tyske vinområdene rammet av frost, noe som i utgangspunktet reduserte avlingene med 20-60 %. Men mange steder fikk man en ny knoppskyting (noe tyskerne kaller for Verrieseln), noe som førte til at man mange steder kunne høste druer i to omganger med et par ukers mellomrom og som til en viss grad kompenserte for tapet i avlingene.

Uansett ble det en svært tidlig innhøsting, med gode kvaliteter i de fleste regioner, men særlig Pfalz må fremheves i denne årgangen. Vanligvis er bildet slik at Nahe, Rheinhessen og Pfalz som oftest jevngode, fulgt av Mosel og Franken, med Rheingau som det dårligste av de seks klassiske rieslingområdene (Mittelrhein stiller med såpass få GG-viner at de er vanskelige å kategorisere i dette bildet). Men i årgang 2017 er altså Pfalz i en klasse for seg, selv om det som vanlig også er flere flotte viner i Nahe og Rheinhessen. Generelt er rieslingvinene i årgang 2017 preget av et noe mørkere aromabilde enn i 2016, med fine syrenivåer, god konsentrasjon og høye ekstraktnivåer. Utover riesling er verdt å bemerke at Paul Weltner i Franken nok en gang har laget en strålende Küchenmeister Hoheleite Silvaner GG 2016, og at også Spätburgunder Morstein GG 2015 fra Klaus-Peter Keller også denne gangen var i en klasse for seg blant spätburgunderne. Her følger en oversikt over mine favoritter blant rieslingvinene:

Top of the pops

Burgberg, Schlossgut Diel, Nahe

Hermannshöhle 2017, Dönnhoff, Nahe

Felseneck 2017, Schäfer-Frölich, Nahe

Halenberg 2017, Schäfer-Frölich, Nahe

Stromberg 2017, Schäfer-Frölich, Nahe

Kalkofen 2017, Bassermann-Jordan, Pfalz

Kirchenstück 2017, Bassermann-Jordan, Pfalz

Kirchenstück 2016, Reichsrat von Buhl, Pfalz

Ganzhorn im Sonnenschein 2017, Ökonomierat Rebholz, Pfalz

Reiterpfad in der Hohl 2016, Bürklin-Wolf, Pfalz

Ungeheuer 2016, Bürklin-Wolf, Pfalz

Ungeheuer 2017, Mosbacher, Pfalz

Hipping 2017, Keller, Rheinhessen

Morstein 2017, Keller, Rheinhessen

Pettenthal 2017, Keller, Rheinhessen

Heerkretz 2017, Wagner-Stempel, Rheinhessen

Morstein 2016, Wittmann, Rheinhessen

I kategorien Runner ups hadde jeg 42 viner på blokken, hvorav 22 var fra Pfalz, 7 fra Rheinhessen, 7 fra Nahe, 3 fra Rheingau, 2 fra Mosel og 1 fra Franken.

Foto: Cephas - Mick Rock